MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Kersenbomen

Kersenbomen (Prunus avium) bloeien rijk met witte en lichtroze bloesem in het voorjaar. De vruchten verschijnen in juni en juli. De meeste fruitbomen zijn leverbaar in verschillende formaten: struikvorm of laagstam, halfstam en hoogstam. Plant een fruitboom op een zonnige plaats, hierdoor zullen er meer vruchten verschijnen, in niet te natte grond. Vanaf november tot ongeveer april zijn veel bomen en struiken uit de volle grond leverbaar, deze zijn voordeliger geprijsd dan in pot. 

Lees meer

Soorten kersenbomen

Er zijn zelfbestuivende en niet zelfbestuivende kersenbomen. Door een ander ras dat gelijktijdig bloeit binnen een straal van 100 meter te planten kan de boom bestoven worden en zal ook een betere oogst geven.

Kersenbomen zijn net als pruimenbomen steenvruchtbomen. Er zijn twee soorten kersen te onderscheiden: de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers, krieken of morellen (Prunus cerasus). Deze laatste worden meestal verwerkt en niet vers gegeten zoals de zoete kers.

Er zijn veel verschillende rassen Prunus avium, het verschil zit voornamelijk in de kleur, grootte en smaak van de vrucht. De meeste zoete kersen rijpen in juni en juli, hoewel de kersen meestal niet allemaal tegelijkertijd rijp zijn en er dus langere tijd geplukt kan worden. Een voordeel want kersen zijn niet heel lang houdbaar.

Hoe groot wordt een kersenboom

Er zijn verschillende maten kersenbomen. Hieronder een overzicht van gemiddelden, kijk bij de boom van uw keuze naar meer exacte maatvoering:

  • Laagstam of stuikvorm * stamhoogte tot 50 cm * totale hoogte ca. 2 meter
  • Halfstam * stamhoogte 120 cm * totale hoogte ca. 3 meter
  • Hoogstam * stamhoogte 180-200 cm * totale hoogte ca. 5 meter

Er is ook een mini-kersenboom leverbaar deze wordt maximaal 150 cm groot en is zelfbestuivend! Ideaal voor een balkon, patio of een kleine tuin. Deze soort zou u zelfs kunnen gebruiken om een fruithaag mee aan te leggen.

Kersenbomen planten en verzorgen

Zoete kersen (Prunus avium) houden van niet te natte, maar lichte kleigrond, waar ze diep kunnen wortelen en een zonnige standplaats. De bloesem verschijnt al vroeg in de lente waardoor ze gevoelig kunnen zijn voor vorstschade. Onderhoudsnoei van zoete kers vindt plaats na de oogst. Plant de boom zo dat de entplaats ongeveer 20 centimeter boven de grond blijft. De onderstam bepaalt hoe hard de fruitboom groeit, er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een langzaam groeiende onderstam zodat de boom niet te groot wordt, snel vruchten draagt en ook voor particulieren interessant is.

TIP Bescherm de oogst door een blauw net over de boom te spannen; de kleur blauw schrikt vogels af, waardoor deze niet verstrikt raken in het net. Online vindt u meer originele ideeën om uw oogst te beschermen.

Lees hier meer over: fruit verzorgen en bemesten * snoeien van fruitbomen * 9 fruitbomen voor een mini-boomgaard

Kersenbomen kopen

Wij hebben een groot aanbod fruitbomen van zeer jonge tot oude bomen. Ook hebben wij meestal een struik, halfstam en hoogstam van hetzelfde ras in ons sortiment. Heeft u bijzondere wensen, laat het ons dan weten. U kunt uw kersenboom thuis tot in de tuin laten bezorgen of gratis afhalen op één van onze vele afhaalpunten. 

Liever iets anders? Kijkt u dan bij al onze fruitbomen of onze klein blijvend fruit. Of ga direct naar perenbomenpruimenbomen of appelbomen. Ook bijzonder zijn sierappels of bloeiende bomen.

Laden..