MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Vijgenboom

Vijg (Ficus carica) heeft prachtig blad en geeft in de herfst heerlijke vruchten. Zet de vijgenboom op een beschutte en zonnige plek in de tuin; een zuidmuur is ideaal. De vijg heeft weinig verzorging nodig, arme grond is zelfs beter. Ondanks dat de vijg van oorsprong uit warmere streken komt, doet de struik het ook bij ons uitstekend en kan zowel in de volle grond als in pot worden geplant.

Lees meer

Vijg planten

Plant de vijg op een beschutte plek uit de koude noordenwind. Een muur op het zuiden is de perfecte plek; hier staat de vijgenboom beschut en de muur houdt de warme zon ook ’s avonds vast. Zorg voor wat arme grond en geef niet te veel meststoffen. Is de grond te voedzaam dan groeit de vijg met lange scheuten die kwetsbaar zijn voor vorst. Het beste moment om te planten is het voorjaar. 

Vijgenboom verzorgen en snoeien

Geef de vijg niet te veel meststoffen of water. Van te natte grond houdt de vijg niet, vooral in de winterperiode kan dat schadelijk zijn. De meeste volwassen planten kunnen ongeveer -10 °C vorst verdragen, de vruchten kunnen tot -5 °C aan. De Ficus carica ‘Brown Turkey’ is een sterk en populair ras met een winterhardheid tot -15 graden Celsius. Wordt het kouder of is er een koude wind uit het noorden of oosten pak de struik dan tijdelijk in.

Takken snoeien kan tijdens de rustperiode van eind november tot ongeveer begin maart, mits het niet vriest, of eind juni. Het gaat dan vooral om het uitdunnen of verwijderen van takken die in de weg zitten. Staat de vijg tegen een muur, dan kunt u zo snoeien dat alleen de zijtakken die tegen de muur aan komen overblijven. Plant u een struik dan kunt u hier twee stuks per strekkende meter van planten. Een vijgenboom kan ook goed in pot gekweekt worden, behandel deze dan als kuipplant of pak de plant bij vorst in.

Vijgen vruchten kweken

De vruchten verschijnen al in de winter, overleven deze de winter niet, dan verschijnen er meestal in het voorjaar weer nieuwe knoppen. Pas het volgende najaar, rond september, zijn de vruchten rijp. Een warme en zonnige zomer is hierbij wel van belang. Vogels houden ook van vijgen, dus het kan nodig zijn de vruchten te beschermen. De Ficus carica is een zelfbestuiver, u heeft maar één exemplaar nodig om vruchten te krijgen.

Kenmerken Ficus carica (vijg)

Plant: struik

Wintergroen: nee
Hoogte: 2-5 meter
Vruchten: september-oktober
Standplaats: zon
Grond: arme grond
Snoei: november-begin maart
Overig: de vijg wordt als struik, plant op stam of als boom gekweekt. Er zijn ook zeer mooie solitaire vijgen met een dikke stam.

Vijgen kopen

Bij Directplant kunt u de vijg als struik – ideaal voor tegen een muur; plant op stam – voor de kleinere tuin of in pot; boom of als solitair kopen. Een solitair is een oude vijg met een dikke stam die in kuip gekweekt is. Deze kunt u eventueel zelf komen uitkiezen, neem  hierover contact met ons op. De vijg wordt tot in de tuin bezorgd of u kiest ervoor uw bestelling bij een van onze afhaalpunten op te halen, de bezorging is in dat geval gratis.

Bent u op zoek naar andere exotische of mediterrane planten? Bekijk dan ons aanbod kurkeik, Agapanthus en palmen.

Laden..