MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Helleborus

Helleborus (kerstroos, winterroos of nieskruid) is een wintergroene plant die in de winter bloeit in talloze kleuren! Zet Helleborus in vruchtbare grond; met voldoende humus, bladaarde bijvoorbeeld, en voeg eventueel wat kalk toe. Een plekje in de halfschaduw is ideaal.

Lees meer

Helleborus planten

Gaat u Helleborus planten maak dan een diep plantgat, de plant wortelt diep. Vermeng Vivimus een bodem verbeterend middel toe aan het plantgat om de kerstroos een goede start te geven. Zet hem net zo diep in het plantgat als hij in pot stond. U kunt ook bladaarde en wat klei toevoegen om de grond lekker vruchtbaar te maken. Let op dat het water goed kan weglopen en de winterroos niet steeds nat staat.

Zet de plant in de halfschaduw. Van oorsprong is het een bosplant, die graag in de luwte van bomen staan. Ook een beschutte plek uit de wind is beter. In de winter kan de plant volle zon verdragen, bijvoorbeeld omdat er geen blad in de omliggende bomen zit, in de zomer is halfschaduw of schaduw beter.

Voordat u gaat planten moet u weten dat Helleborus er niet van houdt om verplaatst te worden. Kies dus meteen een goed plekje uit waar de plant lekker kan blijven staan! Verplanten kan wel, maar het kost de plant veel energie om zich hiervan te herstellen. Zorg in elk geval voor een voldoende grote wortelkluit die u mee verhuist met de plant. De beste tijd hiervoor is september.

Verzorgen van kerstroos en nieskruid

In de winter kunt u wat kalk aan de plantvoet strooien, dat hoeft niet elk jaar. Jaarlijks in het voorjaar geeft u organische meststoffen of strooit u compost bij de plant. 

Krijgt het blad zwarte vlekken, knip dit dan meteen weg. U kunt het blad elke winter standaard wegknippen. Doordat u het blad wegknipt, ziet u de bloemen des te beter uitkomen. De bloemen zullen gewoon bloeien. In de lente zal er nieuw, vers blad verschijnen.

Helleborus in de tuin

De bekendste is wel de Helleborus niger, de kerstroos met prachtig witte bloemen die vaak al in december aangeboden wordt. Deze kunt u ook in de tuin planten. Heel bijzonder zijn de talloze kleuren waarin nieskruid of de winterroos aangeboden wordt. Deze behoren tot de Helleborus orientalis groep. Groen bloeiend zijn  Helleborus foetidus of Helleborus sternii.

Heel mooi in combinatie met Helleborus niger zijn sneeuwklokjes. Ook aanraders voor het zeer vroege voorjaar zijn longkruid (Pulmonaria) en leverbloem (Hepatica) om met winterrozen te combineren.

Kenmerken van Helleborus

  • Plant: vaste plant
  • Bloemkleur: wit, groen, geel, oranje, rood, paars, roze, meerkleurig en zelfs bijna zwart
  • Hoogte: circa 30-80 cm
  • Bloei: januari tot mei
  • Standplaats: halfschaduw, schaduw
  • Grond: humusrijke kalkgrond
  • Aantal: 5 tot 7 per m2 (afhankelijk van de soort en potmaat)
  • Snoei: oud blad kan in november worden weggeknipt
  • Overig: mooi als drijfbloem, winterhard en wintergroen

Meer informatie over Helleborus leest u in onze tuintips. Er is ook een kant en klaar borderpakket met Helleborus voor in de schaduw.

Kerstroos en nieskruid kopen

Bestellingen geplaatst tot en met zondag, worden vanaf de vrijdag erna bezorgd. U kunt kiezen om de planten af te halen bij een afhaalpunt, de bezorging hiernaartoe is gratis. Uiteraard kunnen wij de planten ook thuis bezorgen. Wij hebben alle vertrouwen in de kwaliteit van de door ons geleverde planten, daarom bieden wij hierop garantie. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons op werkdagen telefonisch of per e-mail bereiken. Of stel uw vraag bij de plant, wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Bekijk ook onze schaduwplanten, winterbloeiende planten en bloembollen voor een prachtige winter- en voorjaarstuin.

Inspiratie nodig? Bij onze tuintips kunt u lezen over: Vroegbloeiende en groenblijvende Clematis * 7 tuinideeën voor de winter * potplanten voor op het winterterras * planten voor de wintertuin * Pulmonaria bijzondere voorjaarsbloeier.

Laden..