Aardbeien zijn heerlijk zoete vruchten die u goed in de volle grond, maar ook in potten of bakken kunt planten. U kunt aardbeien zelf zaaien of plantjes kopen.

Aardbeien zaaien

Vanaf eind februari kunt u aardbeien binnen voorzaaien. Strooi een dun laagje aarde over de zaadjes, en zet ze in de vensterbank. Een temperatuur van 18-20 graden is ideaal. Hebben de zaadjes 2-3 blaadjes, geef ze dan een eigen potje. Voordat u de plantjes buiten uitplant, laat u ze wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze met mooi weer overdag buiten op een beschutte plek. Na IJsheiligen (14 mei) kunt u de plantjes buiten in pot of in de volle grond zetten.

Verzorging planten

Wilt u in de zomer genieten van een heerlijke aardbeienoogst, verzorg uw bestaande aardbeiplanten dan in maart. Aardbeien groeien het beste in een humusrijke, vruchtbare bodem die nooit te droog is. U verwent de planten door een laag compost op de grond aan te brengen en wat aardbeienmest te strooien.

Nieuwe planten

De beste planttijd voor nieuwe planten is april of juli-augustus.

  • Aan te raden is Fragaria ‘Ostara’ met grote sappige vruchten. Deze aardbei bloeit lang door en blijft maar vruchten produceren. U kunt de vruchten van juni tot ver in de herfst plukken.
  • Bijzonder is ook de Fragaria ananassa ‘Korona’ met een grote opbrengst van grote zoete vruchten. 'Korona' is makkelijk te plukken en de vruchten zijn niet stevig. 

Aardbeien beschermen

Om te voorkomen dat de vruchten gaan smetten kan er zwarte plasticfolie of stro over het bed aangebracht worden. Laat aardbeien bij voorkeur niet langer dan twee, hoogstens drie jaar op dezelfde plaats staan. Ze zijn namelijk gevoelig voor grondschimmels, waardoor de opbrengst achteruit kan gaan. Kweek in potten en bakken geeft ook goede resultaten.

TIP Probeer ook eens de wilde bosaardbei Fragaria vesca. De vruchten zijn vrij klein, maar heerlijk van smaak. Dit kruipende plantje is ook een goede bodembedekker voor een licht beschaduwde plek. U heeft 7 planten per vierkante meter nodig.

Lees hier meer over fruit in de tuin