Een beplantingsplan maken voor de tuin is het leukste deel van een tuin ontwerpen en maakt uw tuin uniek. Let op standplaats, grondsoort, kleur, vorm en hoogte en stel uw eigen border samen. 

Omdat er aan het begin van het jaar niet zoveel te doen is in de tuin, heeft u misschien wat tijd over om nieuwe plannen te maken voor de plantvakken en borders. Er zijn veel verschillende planten en allerlei mogelijkheden om ze toe te passen. Zo wordt elke tuin weer anders, dat maakt een tuin persoonlijk en bijzonder.

Basis van het beplantingsplan

Bomen en heesters zorgen voor hoogte en geven structuur. Vaste planten, bloembollen en eenjarige planten vullen de perken en zorgen voor kleur.

Ontwerpplan maken

Door verschillende planten met elkaar te combineren in de tuin ontstaat er een bijzonder geheel. Omdat er verschillende punten zijn om rekening mee te houden is het aan te raden om eerst een ontwerp op papier te maken. U kunt rustig de beste en mooiste planten selecteren en ze vervolgens in het ontwerp verwerken. U kunt ook een schema maken met aan de linkerzijde de verschillende planten en vervolgens kolommen met standplaats, bloeitijd, kleur, vorm en hoogte en eventuele bijzonderheden. Zo ziet u in één oogopslag of u wel alle belangrijke elementen in uw beplantingsplan heeft toegevoegd en verschillende bloeitijden heeft uitgezocht. 

Standplaats en grondsoort

Let bij de plantenkeuze in de eerste plaats altijd op de eisen die een plant aan zijn omgeving stelt; de lichtbehoefte en de bodemeisen. Plant bijvoorbeeld een roos in de volle zon en een hosta in de schaduw of halfschaduw. Fruitbomen hebben veel zon nodig, terwijl een hortensia vrij veel schaduw kan verdragen.

Vorm en kleur

Weet u welke grondsoort u heeft en de hoeveelheid zon en schaduw op de verschillende plekken dan is het belangrijk naar mooie combinaties te zoeken. Let hierbij op afwisseling in vorm en kleur van blad en bloem. Wissel bijvoorbeeld bloemtrossen (bijvoorbeeld hortensia) af met enkelbloemige planten (bijvoorbeeld anemoon).

Bloeitijd

Natuurlijk wilt u het hele jaar kleur in de tuin. Let dan goed op de verschillende bloeitijden. Heeft u een kleine tuin kies dan voor planten met een lange bloeitijd. Wilt u het hele jaar kleur, vergeet dan niet groenblijvers in de tuin te zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan buxus, taxus of andere wintergroene struiken. Er zijn overigens ook wintergroene bomen.

Border renoveren

In het geval van een nieuwe tuin of een lege border kunt u helemaal opnieuw beginnen met het ontwerp. Maar vaak zijn er al planten aanwezig in de tuin. Bepaal eerst welke planten er mogen blijven. Bedenk hierbij wel dat veel soorten ook eenvoudig te verplaatsen zijn. Teken een plattegrond met daarop de planten die blijven staan. U kunt nu nieuwe soorten uitzoeken voor de open plekken en de border renoveren.

Tip Renoveer om de vier tot vijf jaar de border. Vaste planten kunnen verjongd worden of vervangen. Verbeter meteen de grond. Zo krijgt u weer gezonde en rijk bloeiende planten.  

Voorbeeld plantencombinaties

TIP Meestal plaatst u hogere planten achterin de border en de lagere soorten vooraan. Zo zie je een mooi kleurverloop van laag naar hoog. Zet niet alles strak op een rij, maar laat het een beetje speels verspringen. 

Lees meer over: aanplanten van de border

Toch liever hulp? U kunt ook een kant-en-klare border bij ons bestellen. U ontvangt de planten met een beplantingsplan zodat u weet waar u welke plant kunt zetten. Al mogelijk vanaf 1 m2!