Een boom hoort in elke tuin.  Een boom zorgt voor hoogte en de tuin zal daardoor interessanter lijken.  Er zijn passende bomen voor elk formaat tuin. Hoe u een boom plant, leest u hier.

Een boom mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin, ook voor een kleine tuin zijn geschikte soorten. Omdat een boom heel lang mee kan gaan is het belangrijk goed na te denken over de juiste soort. Kijk eens goed naar de hele groeiwijze, hoe hoog is een volwassen exemplaar? Gaat het vooral om de bladeren of kiest u de boom vanwege de bloemen, vruchten of de herfstkleur? Kies een geschikte maat, veel bomen worden uiteindelijk veel te groot voor een gemiddelde tuin. U kunt de zoekfilters op de website gebruiken om de juiste boom voor uw tuin te zoeken.

De beste planttijd voor bomen

In de periode november-april is het een goede tijd om bladverliezende bomen met kluit of met kale wortels te planten. Tegenwoordig zijn bomen vaak in een plastic pot gekweekt, deze kunnen ook in een andere periode de grond in. Maar planten in het najaar is toch aan te raden omdat een boom in deze periode makkelijker aanslaat. Kies een plek waar de grond voldoende los is, niet te nat of te droog en voldoende voedzaam.

Hoe een boom planten

  • Graaf een ruim plantgat, minstens 1,5 keer zo groot als de kluit van de boom, maar liefst nog wat ruimer. De grond moet goed los zijn (gebruik een riek of spitvork), verbeter uitgegraven aarde met Vivimus
  • Plaats een boompaal (zie hieronder) voor het planten, zo worden de wortels niet beschadigd.
  • Zet de boom op dezelfde diepte als de plantdiepte op de kwekerij, schep zo nodig wat uitgegraven en verbeterde aarde terug in het gat. Te diep planten zorgt vaak voor problemen! Maak bij een boom in pot dikke wortels die langs de rand van de pot zijn gaan groeien voorzichtig  los. Verwijder de bovenste laag aarde van de kluit. Als er gaaslinnen om de kluit zit, verwijder dit dan pas als de kluit op de juiste diepte in het plantgat staat. Dit om uiteenvallen van de kluit te voorkomen.
  • Kijk of de boom mooi recht staat en vul aan met de uitgegraven aarde, stevig aanstampen. Zorg ervoor dat de aarde rond de stam wat lager ligt. In deze kuil kan dan zoveel water worden gegoten dat de kluit totaal in de modder staat. Hierdoor wordt alle lucht uit de grond verdreven en maken de wortels optimaal contact met de aarde. Blijf nog ruim een jaar water geven in droge perioden.
  • Houd voor de eerste drie jaar na de aanplant rondom de stam een cirkel van minstens een meter vrij van begroeiing (boomspiegel). Zo komt het water beter bij de nog jonge wortels van de boom. Strooi een mulchlaag in de boomspiegel, zo’n 10 cm vanaf de stam vandaan om rotting van de bast te voorkomen.

Tip Te weinig vocht en te diep planten zijn de meest voorkomende redenen dat een boom niet aanslaat. 

Boomband vastzetten

Een boom planten met boompalen

Als de jonge boom door de wind bewogen wordt, zullen de wortels niet goed kunnen vastgroeien. Met een of meerdere boompalen krijgt de boom een tijdelijke steun en blijven de wortels op hun plek. Sla de boompaal in de grond of gebruik een palenboor. Een boompaal moet minstens 15-30 cm van de stam af staan, bij korte palen mag het meer zijn. Bind de stam aan de boompaal met touw, boomband of een verstelbare boomband met afstandhouder en gesp. Laat de band tussen stam en boompaal zichzelf kruisen, of bevestig aan beide kanten een band. Controleer zo nu en dan of de boomband tijdens de groei niet in de bast van boom snijdt, maak deze dan losser.

  • Kleine boom steunen. Voor een klein exemplaar is een korte boompaal of een schuin geplaatste lat vaak al voldoende. Plaats de paal aan de kant waar de wind meestal vandaan komt (vaak zuidwest), iets schuin van de stam af gericht.
  • Grote boom steunen. Bij grote maten en op een plek waar het veel waait zijn twee of drie palen gewenst. Meestal zijn korte palen (60 cm boven de grond) met een diameter van 10 cm voldoende, maar in het geval van forse bomen met een zware kroon en op slappe grond kunnen langere palen nodig zijn.

Tip Het is een leuk idee om een boom voor een speciale gelegenheid te planten. Bijvoorbeeld bij de geboorte van een kindje of bij een zilveren huwelijk.

Video boom planten

Lees hier waarom planten in het najaar beter is. Of hoe en wanneer je bomen verplanten kunt. Ga hier direct naar de soorten bomen in onze webshop. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.