Klimop (Hedera) planten kan het hele jaar, tenzij het vriest. Hoe u dat doet leest u hier. Het is een zeer sterke wintergroene klimplant die elke muur, schutting of gaashek in een mum van tijd blijvend groen kan maken. Ook prachtig als bodembedekker toe te passen.

Voor een wintergroene wand die weinig ruimte inneemt is een gaaswand met klimop de beste keuze. Klimop groeit snel, is geschikt voor alle grondsoorten en niet gevoelig voor ziekten. Deze klimmer is bovendien zeer winterhard en kan lage temperaturen verdragen. Zoekt u een wintergroene bodembedekker die geen onkruid doorlaat? Dan is klimop ook een uitstekende kandidaat.

Kleinbladige klimop (Hedera helix) is heel geschikt, maar er zijn nog veel meer soorten en tuinvormen van klimop beschikbaar. Een aanrader is ook de grootbladige klimop (Hedera hibernica) die extra snel groeit.

Klimop in pot planten

Lees meer over: soorten klimop

Tip 1 Meteen al geen inkijk meer? Plaats dan eerst een heidemat tegen de gaaswand en laat de klimop hier tegenaan klimmen.

Klimop planten stap-voor-stap

Het planten van klimop is heel makkelijk en kan het hele jaar door gebeuren, mits het niet vriest.

  1. Graaf een ruim plantgat, of een sleuf als het gaat om een klimopwand.
  2. Verwijder onkruid en eventueel wit zand en stenen en verbeter de uitgegraven grond met compost of Vivimus. Voeg ook mestkorrels toe.
  3. Dompel een droge kluit met pot en al eerst in een emmer water.
  4. Haal de kluit uit de pot door op de wanden van de pot te drukken en maak de wortels voorzichtig los.
  5. Plaats de kluit op de juist diepte in het plantgat, vul aan met de uitgegraven aarde en druk stevig aan. Zit er een bamboestok in de pot laat die dan nog even zitten.
  6. Geef nu ruim water, zodat alle lucht uit de grond verdwijnt en de wortels goed contact maken met de aarde. Voorlopig is watergeven nu niet meer nodig, alleen in droge perioden.
  7. Bind de lange twijgen verticaal aan als de klimop omhoog moet groeien, verdeel ze regelmatig over het oppervlak. Horizontaal aanbinden geeft geen goede resultaten. Gebruik voor het aanbinden bij voorkeur bindbuis. De bamboestok kan dan verwijderd worden.
  8. Knip de top uit de klimop om de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren.

Hoeveel klimop is er nodig?

Voor een klimopwand zijn 5 planten per strekkende meter voldoende. Gaat het om klimop als bodembedekker neem dan 7 planten per vierkante meter.

Tip 2 Weinig geduld? Kies dan een een kant-en-klaar haag van klimop.

Klimop planten - Hedera Clematis mix Hagley Hybrid

Tip 3 Een klimopwand fleurt u op met een laat bloeiende Clematis: Hedera-Clematis mix haag.

Lees hier meer over klimplanten of ga direct naar alle klimop in onze webshop. 

Tekst en fotografie: Modeste Herwig