Een landelijke tuin hoeft niet per se groot te zijn. Lees hier tips voor het ontwerpen, indelen en beplanten van een landelijke tuin!

Een landelijke tuin is een heerlijke plek om te vertoeven. Het hoeft allemaal niet te netjes en te strak, een speelse indeling en organische vormen passen veel beter bij het landelijke karakter. Ligt de tuin in een landelijke omgeving dan is het een goed idee het ontwerp hier op aan te laten sluiten. Dat is zeker het geval als er te genieten is van een fraai uitzicht, misschien over de weilanden of juist naar het bos? Bekijk dan van te voren goed wat de zichtlijnen zijn vanuit het huis en van de terrassen, en houd deze zichtlijnen naar het landschap open. Zo ‘leen’ je een stukje van de omgeving en lijkt de tuin groter. Aan de randen mag de tuin langzaam overgaan in het landschap, bij het huis is er meer vormgeving.

Onderdelen van een landelijke tuin

Net als in elke gezellige tuin zijn verschillende zitjes het uitgangspunt voor een mooi landelijk tuinontwerp. Kijk hierbij goed naar de ligging in de zon of schaduw, maar ook naar het uitzicht vanaf het terras. Verbind de terrassen met slingerende paden. Gebruik voor verharding van de paden en terrassen gebakken klinkers of grind, hardstenen tegels zijn ook prachtig. Als er voldoende ruimte is mag een gazon eigenlijk niet ontbreken. Misschien is er ook ruimte voor een vijver, een pergola en een overkapping? Voor de omheining van de tuin én het maken van tuinkamers zijn hagen van beuk of meidoorn geschikt, schapenhekjes geven ook een heel landelijk beeld.

Landelijke tuin

Beplanting voor een landelijke tuin

  • Inheemse soorten zoals het krentenboompje en berken passen uitstekend in een landelijke tuin. Fruitbomen en wintergroene Rhododendron zijn ook erg mooi.
  • Kies voor de plantvakken rijkbloeiende struiken zoals de vlinderstruik, hortensia’s en rozen.
  • Vergeet de klimplanten niet, zoals klimrozen, kamperfoelie, blauwe regen en de bosrank (Clematis). Ze kunnen een pergola of rozenboog begroeien en zo zorgen voor een lijstje van blad rondom charmante doorkijkjes.
  • De borders mogen een natuurlijke uitstraling hebben, maar wel met zoveel mogelijk bloemen. Geschikte vaste planten voor een landelijke tuin zijn onder andere vrouwenmantel (Alchemilla), akelei (Aquilegia), kattenkruid (Nepeta), klokjesbloem (Campanula) en salie (Salvia).

TIP Kies voor een landelijke tuin ons kant-en-klaar borderpakket Borderpakket rood en geel of Borderpakket zomer in blauw en groengeel.

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst en fotografie: Modeste Herwig