In een natuurlijke duurzame tuin gaat het niet om een enorm loungeterras, een kort gemaaid gazon en het mooi rangschikken van bloeiende planten in een border. Hier staan planten, insecten en dieren, kortom biodiversiteit, voorop.

Planten voor een natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin zijn biodiversiteit en duurzaamheid belangrijk, bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn uit den boze. In een natuurtuin vind je altijd veel groen, dus geen kale schuttingen maar een haag of een wand met klimplanten. Bomen en struiken zijn belangrijk voor de vogels en zorgen voor hoogte in de tuin en koele schaduw in de zomer. Het is ideaal als de helft van de planten hoger is dan ongeveer een meter. Stapelmuurtjes, bijvoorbeeld van gebroken stoeptegels, geven veel leefruimte voor muurplanten en kleine dieren. Of maak een takkenril van snoeihout en boomstammen, een perfecte leefplek voor allerlei dieren en het ziet er ook nog leuk uit.

Lees meer over een natuurlijke wilde tuin

Wilde en inheemse planten

Inheemse planten trekken veel diertjes aan, maar in een natuurlijke tuin kunnen zeker ook tuinplanten groeien die oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Kies vooral de soorten met enkele bloemen, het hart met meeldraden en nectar is dan goed te bereiken door alle insecten. Wil je alleen inheemse planten aanplanten dan ontstaat er een echte heemtuin. Zorg er in ieder geval voor dat er vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloemen zijn voor de bijen en vlinders.

Lees meer over een tuin voor bijen en tuin voor vlinders

Sommige planten kunnen best wel woekeren, zoals de wilde guldenroede (Solidago). Dit kan handig zijn als je snel een stuk vol gegroeid wil hebben, maar let er wel op dat deze planten niet de hele tuin overwoekeren. Kijk bij je plantenkeuze ook naar de standplaats in de tuin (schaduw, halfschaduw of zon) en naar de grondsoort. Planten die het in de omgeving goed doen, zullen het in je natuurtuin ook naar hun zin hebben.

Wede

Biodiversiteit in de tuin

In een natuurtuin is veel ruimte voor dierenleven: vogels, bijen, hommels, vlinders, libellen, egels en nog veel meer. Planten die insecten aantrekken, geschikt zijn als waardplant voor rupsen of eetbare vruchten produceren voor vogels mogen niet ontbreken. Om nog meer insecten aan te trekken kun je een insectenhotel plaatsen. Een egelhuis wordt misschien wel de plek waar een egel gaat overwinteren. Wil je dat alle dieren de tuin goed kunnen bereiken sluit de tuin dan niet helemaal af, maar zorg voor voldoende openingen in hekken en schuttingen.

Lees hier meer over dieren in de tuin

Water in een natuurlijke tuin

Water hoort zeker thuis in een natuurlijke tuin. In het water leven allerlei dieren, vogels en insecten komen er bovendien graag drinken. Het kan om een vijver gaan, maar heb je daar geen ruimte voor dan is een vogeldrinkschaal ook al leuk.

Lees meer over vijvers en vijverplanten

Natuurlijke duurzame tuin - biodiversiteit

Tegel eruit, plant erin

Bestraat maximaal 30 procent van je tuin en beplant de rest. Zo zorg je er ook voor dat regenwater goed weg kan zakken in de grond. Gebruik alleen duurzame materialen, zoals tweedehands tegels of betonnen tegels met een keurmerk.

Lijstje planten voor een natuurlijke tuin

 1. Duizendblad, Achillea millefolium
 2. Krentenboompje, Amelanchier lamarckii
 3. Herfstaster, Aster-soorten
 4. Berk, Betula-soorten
 5. Vlinderstruik, Buddleja davidii
 6. Meidoorn, Crataegus monogyna
 7. Vingerhoedskruid, Digitalis purpurea
 8. Rode zonnehoed, Echinacea purpurea
 9. Klimop, Hedera helix
 10. Lavendel, Lavandula angustifolia
 11. Margriet, Leucanthemum vulgare
 12. Longkruid, Pulmonaria-soorten
 13. Vlier, Sambucus nigra
 14. Dagkoekoeksbloem, Silene dioica
 15. Lijsterbes, Sorbus-soorten

Kies eens voor een natuurhaag

In een landelijke omgeving is een natuurhaag een fantastisch tuinonderdeel. Dit is een losse, gemengde haag van inheemse struiken. Zo’n haag zorgt voor een schuilplaats én een voedselbron voor allerlei diertjes, en is nog mooi ook. Plant voor een natuurhaag een mengsel van:

Kijk ook eens naar onze vogelvriendelijke haag en onze Zeeuwse haag.

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst Modeste Herwig