Heeft u net nieuwe planten gekocht, dan wilt u er natuurlijk lang van genieten. Het allerbelangrijkste is dat u ze water geeft. 

Wanneer moeten planten de grond in

Hoe lang u nieuwe planten boven de grond kunt laten staan is afhankelijk van hoe ze geleverd worden: in een pot of uit de volle grond. Planten uit de volle grond worden alleen geleverd tussen november en maart als de planten in rust zijn. Deze krijgt u met kluit waarbij de aarde vastgehouden wordt door een gaaslap of met kale wortels, het zogenaamde wortelgoed. Voor allemaal geldt dat de wortels niet mogen uitdrogen, dus dat betekent water geven. Planten in pot geeft u makkelijk water, deze kunnen zolang u wilt boven de grond blijven staan. Met kluit moet u voorzichtig water geven om de aarde niet weg te spoelen en kunt u zo ook langere tijd bovengronds houden. Wortelgoed kunt u een paar dagen bewaren op een koele plek in de meegeleverde plastic zak. Lukt het na 2 dagen nog niet om het wortelgoed te planten, dan kunt u ze beter inkuilen. Bekijk hier de video voor meer tips!

Stap 1: water geven

 • Planten hebben water nodig. Heeft u geen tijd om nieuwe planten meteen in de grond te zetten, geef dan direct water op de potgrond in het potje; de grond mag niet uitdrogen! Gewoon buiten in de regen laten staan is niet genoeg, het blad werkt vaak als een parapluutje waardoor regenwater langs het potje op de grond stroomt. Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog. Blijft de aarde aan uw vinger plakken dan is de grond vochtig. Geef bij twijfel gewoon water, te veel water stroomt onderuit de plastic container. 
 • Plant u ze direct in de volle grond dan helpt het als het in het begin veel en vaak regent! Maar nog beter is het om in het begin zelf gericht water te geven, hierdoor kan de plant goed wortelen. Geef liever te veel dan te weinig water; het water zakt weg in de grond dus de plant zal niet snel verdrinken. TIP Geef de eerste tijd, bij een droge periode zelfs enkele maanden, na het aanplanten zelf water. Maak eventueel een ‘dijkje’ rondom de voet van de plant en giet hier water in zodat het niet weg kan stromen.  
 • Gaat u planten in potten planten dan zijn ze áltijd afhankelijk van uw goede zorgen. Dat betekent regelmatig water en voeding geven. Bij erg warm en droog weer kan het nodig zijn om vaker dan één keer per week water te geven. Ook hier geldt dat u kunt voelen of de potgrond droog of nat aanvoelt. Zorg in elk geval voor gaten onderin de pot, zodat te veel water kan weglopen en de plant niet continu nat staat. TIP Alle wortels hebben water nodig, ook die onderin de pot zitten. Geef dus liever in één keer veel water dan steeds een klein beetje.  
 • Heeft u planten uit de volle grond gekocht (tussen november en april) dan krijgt u planten met kluit of kale wortels. Zorg dat u deze snel in de grond plant, zodat de wortels niet uitdrogen. TIP Planten met kluit kunt u tijdelijk in een kuip zetten en water geven. Wortelgoed kunt u korte tijd inkuilen om uitdrogen te voorkomen.
 • Geef geen water als het vriest. 

Bekijk onderstaande video en lees meer tips over water geven.

Stap 2: aanplanten

Geef nieuwe planten een goede start door ze op de juiste manier aan te planten.

 1. Maak een ruim gat, ongeveer twee keer zo groot als de kluit.
 2. Verbeter de grond met een bodem verbeterend middel zoals Vivimus dat u vermengt met de uitgegraven grond. Hier zitten de juiste voedingsstoffen in waardoor planten beter aanslaan.
 3. Dompel het potje eventueel in een emmer water zodat ze zich kunnen volzuigen, verwijder dan pas de container. Dit kunt u ook met wortelgoed doen.
 4. Zorg dat u de planten net zo diep plant als ze in pot stonden. Bedenk dat de grond nog wat zal inzakken.
 5. Druk de plant aan zodat de wortels contact kunnen maken met de grond en geef direct water.
 6. Geef de eerste periode na aanplant en bij droogte water (zie hierboven).

Bekijk onderstaande video en lees meer over: vaste planten planten * struiken planten * hagen planten * bomen planten

Stap 3: voeding geven

Naast water hebben planten ook eten nodig. Dit zijn meststoffen die zorgen dat de plant mooi groen blijft en goed groeit en bloeit. Meestal hebben de planten de eerste tijd genoeg voedingsstoffen meegekregen in de potgrond of met een grond verbeterend middel. Na een paar maanden kunt u gaan bijmesten, afhankelijk van het seizoen en moment.

 • Planten in potten moet u regelmatig voeding geven tijdens het groeiseizoen. Ook al heeft u potgrond gebruikt waar voedingstoffen in zitten voor de eerste periode, toch spoelt u veel hiervan uit de grond doordat u water geeft.
 • Planten in de volle grond geeft u op gezette tijden meststoffen. Dit kunnen speciale meststoffen voor de plantengroep zijn of universele meststoffen. Als geheugensteuntje kunt u deze momenten om voeding te geven aanhouden:
 1. Direct nadat u gesnoeid heeft; het kost de plant veel energie om nieuw blad aan te maken.
 2. In de vroege lente als de planten gaan groeien en bloeien; organische meststoffen hebben meer tijd nodig om in te werken, deze geeft u op een eerder moment dan snelwerkende kunstmest.
 3. Zijn het langbloeiende heesters, zoals bijvoorbeeld rozen, dan kunt u tijdens de bloei nogmaals voeden.
 4. Na half augustus hoeft u niet meer te bemesten; de planten maken zich dan klaar voor hun rustperiode.

Bekijk onderstaande video en lees meer over: wanneer en met welke meststoffen bemesten

Tot slot

Afhankelijk van de plant, struik of boom moet u deze wel of niet snoeien. Dat is zo plant specifiek dat we u hiervoor graag naar onze snoeitips verwijzen. Wilt u meer weten dan kunt u altijd bij de tuintips kijken voor meer informatie of stel uw vragen op onze website! In onderstaande video geven we algemene tips voor het snoeien van vaste planten, struiken, hagen en bomen.