Varens zijn vaste planten die zich goed thuis voelen in de schaduw. Door de grote verscheidenheid ziet een schaduwhoek of bosrijke tuin er met varens prachtig uit.

Varens vormen een plantengroep die in de geschiedenis van onze aarde als eerste bladeren produceerde. Ze komen al voor in meer dan 400 miljoen jaar oude fossielen. Bloemen en zaden verschijnen niet bij varens, wel sporen die door ongeslachtelijke voortplanting zijn ontstaan. Ze zitten in hoopjes onderaan de bladeren. Varens bloeien dus niet, maar de bijzonder mooie bladeren maken het gemis aan bloemen ruimschoots goed. Bovendien is er geen geschiktere plant te vinden om een moeilijk schaduwrijk tuinhoekje mee te vullen. 

Varens planten

De meeste varens zijn bosplanten, ze zijn sterk en hebben nauwelijks last van ziekten. Plant varens in de tuin bij voorkeur op een schaduwrijke plek in niet te droge, humusrijke grond. Zorg voor wintergroene soorten ook voor een beschut plekje uit de wind, koude wind kan ervoor zorgen dat het blad ’s winters uitdroogt. Een goede tijd om varens te planten is het voorjaar of het najaar. Dek af met een mulchlaag van compost of boomschors, dit zorgt ervoor dat de bodem niet zo snel uitdroogt.

TIP Is het blad in de winter toch lelijk geworden dan kun je het in het voorjaar helemaal afknippen. Vanuit de wortelstok zal zich weer nieuw blad ontrollen.

Bladhoudende varens

De varen is een vaste plant. Dat betekent dat de plant in de winter verdwijnt om in het voorjaar weer op te komen. Maar er zijn ook bladhoudende varens, zodat er groen in de wintertuin te zien is. Deze wintergroene varens houden het hele jaar door hun blad, ze kunnen heel goed tegen de kou. Er zijn ook soorten die alleen in zachte winters hun blad houden, zoals de niervaren (Dryopteris). Enkele mooie wintergroene varens:

  1. Tongvaren (Asplenium scolopendrium)
  2. Naaldvaren (Polystichum setiferum)
  3. IJzervaren (Cyrtomium fortunei)

Er zijn nog meer groenblijvende tuinvarens. Ga daarvoor naar varens en kies vervolgens wintergroen in de linker kolom.

TIP Beplant eens een pot of mand met verschillende varens, prachtig om op een schaduwrijk terras neer te zetten.

Ga hier direct naar alle varens in ons sortiment. 

Tekst: Modeste Herwig