Blauwe hortensia’s zijn bijzonder, want deze bloemkleur komt niet veel voor in de natuur. Afhankelijk van de zuurgraad en het ijzergehalte in uw grond, blijft uw blauwe hortensia mooi blauw.

Het hemelsblauw van hortensiabloemen is onweerstaanbaar, deze bijzondere kleur mag niet ontbreken in de tuin. Het heldere blauw gaat prachtig samen met alle andere bloemkleuren, maar zeker ook met zachtgeel, roze of paars. Hortensia’s met helderblauwe bloemen zijn bijvoorbeeld:

Blauw of roze hortensia

De bloemkleur van een hortensia is moeilijk aan te geven omdat de bloemen vaak verkleuren. Dit heeft te maken met de zuurgraad en het ijzergehalte van de grond. Een blauw gekochte hortensia kan thuis in de volle grond al snel roze worden. Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei ‘hortensiablauw’ (aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest. Sommige tuinvormen zijn niet gevoelig voor verkleuring en zullen altijd hun oorspronkelijke kleur houden.

Blauwe hortensia verzorgen

Gebruik speciale mest voor hortensia’s in het vroege voorjaar. U kunt deze mestgift combineren met koemestkorrels. Dankzij deze bemesting zal de hortensia optimaal presteren. Strooi de korrels onder de struiken en hark ze licht in. Geef na het mesten direct wat water. Knip oude bloemen weg vlak boven de bovenste knop. In droge perioden kan extra watergeven nodig zijn, verder vraagt een hortensia geen speciale verzorging.

Lees hier meer over het planten en verzorgen van hortensia, het snoeien van hortensia en bijzondere hortensia soorten. Bekijk al onze hortensia’s in onze webshop of ga direct naar onze boerenhortensiapluimhortensia of bolhortensia's