Blauwe rozen zijn eigenlijk paars of violet, maar in het avondlicht kunnen ze heel blauw lijken. Een aantal bijna blauwe rozen op een rij. 

Blauw is een zeer aantrekkelijke, magische kleur, volgens Picasso zelfs de ‘kleur aller kleuren’. Blauw symboliseert oneindigheid, trouw en oprechtheid. Bij de koningin der bloemen, de roos, is blauw dus extra gewild. Echt blauw komt helaas niet voor bij rozen, ook al worden veel tuinrozen wel blauw genoemd. Eigenlijk gaat het om paars of violet, ook al kunnen de bloemen in het late avondlicht wel heel blauw lijken. Ook naast complementair oranje zal een violette roos blauwer lijken. Plant blauwe rozen in de border of in een perk, ze zijn erg mooi te combineren met crèmewitte, lichtgele en roze bloemen.

Blauwe rozen in de tuin

Paars, violet en blauw zijn bijzondere kleuren voor een roos. Het is niet makkelijk voor veredelaars om rozen in deze kleuren te kweken. Bijna blauwe rozen zijn bijvoorbeeld:

  • Rosa ‘Azubis’ is een doorbloeiende klimroos met grote, bijna blauwe bloemen.
  • Rosa ‘Minerva’ is een stamroos met gevulde paarse bloemen die later naar blauwe kleuren, momenteel de meest blauwe roos. Ook verkrijgbaar als trosroos. 
  • Rosa ‘Blue for You’ heeft half gevulde paarse tot violette bloemen, licht geurend, ook een goede bodembedekker.
  • Bij Rosa ‘Rhapsody in Blue’ zijn de bloemen ook half gevuld, het hart zit vol gele meeldraden. Ook als klimroos 'Rhapsody in Blue' te gebruiken.
  • Rosa ‘Veilchenblau’ is een doorbloeiende klimroos met trossen vol fris paarse bloemen.

Al deze paarse tot blauwe rozen bloeien goed door, je kunt bloemen verwachten van juni tot aan de eerste nachtvorsten.

Ga direct naar alle rozen in ons sortiment. 

Tekst: Modeste Herwig. Foto: Rosa 'Blue for you' Commons Wikimedia/Geolina163