Bomen snoeien is meestal niet nodig, maar soms is het toch gewenst de boom in model te brengen. Of misschien wordt een boom te groot. Natuurlijk is het altijd belangrijk een soort te kiezen die de juiste maat heeft voor uw tuin. Want een grote boom houdt u nooit klein door snoeien.

Streef er altijd naar de natuurlijke vorm van de boom te behouden. Dus geen toppen afzagen of alle takken lukraak inkorten! Verwijder dode takken, zieke takken en takken die elkaar kruisen. Snoei maximaal 20% in één keer. Uitlopers vanuit de wortels of vanuit de stam (onder de entplaats) moeten ook helemaal weggehaald worden. Het snoeien van een grote boom laat u het best door een boomspecialist doen.

Wanneer snoeien

Bomen worden meestal in de winter gesnoeid. Professionals hebben dan namelijk tijd om deze klus te klaren. Maar voor de boom is het beter om in de groeiperiode te snoeien: het voorjaar of de zomer. De wonden helen dan beter, tijdens de groei wordt een snoeiwond sneller afgedicht door de boom.
Er zijn bomen die in het voorjaar een sterke sapstroom hebben. Ze gaan ‘bloeden’ als u in het voorjaar een tak afknipt. Dit geldt voor de berk, esdoorn, haagbeuk, kastanje en walnoot. Snoei deze bomen alleen in de zomer (in juni-juli).

Bomen snoeien

Hoe snoeien

Bij het inkorten van wat dunnere takken knipt u het best vlak boven een zijscheutje dat naar buiten wijst. Bij het snoeien van een hele tak of een dikkere tak is het belangrijk om naar de takkraag te kijken. Dit is een verdikking tussen de stam en de tak. Deze verdikking mag niet afgezaagd worden, want hieruit vormt de boom wondweefsel om de snoeiwond af te sluiten. Zaag ook niet te ver van de takkraag, er mag geen stomp blijven staan.

  • Maak eerst ca. 15 cm vanaf de stam aan de onderzijde van de tak een zaagsnede.
  • Zaag de tak dan op ca. 20 cm van de stam af helemaal door.
  • Dan kan de stomp vlak na de takkraag afgezaagd worden. Zo voorkomt u inscheuren van de bast.
  • Zaag parallel aan de hoek van de takkraag, zodat de snoeiwond een zo klein mogelijk oppervlak heeft.
  • Snoeit u op tijd dan is het niet nodig om grote wonden te maken.
  • Het gebruik van boombalsem is af te raden.

Jonge bomen snoeien

Bij een jonge boom gaat het vooral om begeleiding tot een mooie vorm. De boom groeit het best op met een enkele top en mooi geplaatste takken, goed verdeeld rondom de hoofdstam. Wilt u onder de boom door kunnen lopen dan is opkronen nodig: de onderste takken worden verwijderd tot ongeveer 2 meter. De takken die daaronder zitten kunnen in de loop der jaren weg gehaald worden.

Snoeigereedschap

Bij het snoeien van bomen is het juiste gereedschap erg belangrijk. Het snoeigereedschap moet vlijmscherp zijn zodat er gladde wonden ontstaan. Gebruik voor dunne takken en snoeischaar (papegaaibek), voor dikkere takken een snoeizaag.

Lees hier meer over: bolboom snoeien * dakboom snoeien * leiboom snoeien of bekijk al onze informatie over snoeien

Tekst: Modeste Herwig