Camellia is een wintergroene struik. De prachtige bloemen, van wit, roze tot rood, bloeien al van februari tot april.

De beeldschone bloemen van de camelia zijn al eeuwenlang geliefd in oosterse streken. Camellia japonica is naaste familie van de bekende theestruik. In onze tuinen zie je deze wintergroene struik uit Japan en omstreken steeds meer.

Camellia bloemen

De bloemen zijn prachtig van vorm en doen denken aan ouderwetse rozen. Ze vallen extra op vanwege de vroege bloei van februari tot april. Tuinvormen van Camellia japonica worden het meest toegepast. De bloemen zijn enkel of gevuld, soms gevlekt en hebben opvallende gele meeldraden.

Soorten camelia

De gevulde helder roze Camellia ‘Debbie’ is heel populair en goed winterhard. Erg bijzonder is een bonsai van Camellia sasanqua. U kunt de camelia ook hoog op laten groeien als boom, is er minder ruimte kies dan voor een leivorm of stamboompje.

Grondsoort en standplaats voor de Japanse roos

Deze struik groeit het liefst in zure, humusrijke grond die nooit uitdroogt en ’s zomers koel blijft. Plaats de camelia beschut, een half beschaduwde plaats aan de westkant van de woning of een haag is favoriet. Verbeter de grond met compost en turf, niet te diep planten. Breng als het kouder wordt dan –7 °C extra bescherming aan in de vorm van rietmatten of noppenfolie. Vanwege de vroege bloei kunnen de bloemen door de vorst beschadigd worden, dek ze zo nodig tijdelijk af met een beschermhoes. Camellia is ook erg mooi als kuipplant

Op de foto rode Camellia
Een andere vroege voorjaarsbloeier is Forsythia

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.