In het najaar, van september tot december, plant u voorjaarsbloeiende bloembollen. In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen. Lees hier meer over hoe en wanneer u bloembollen plant. 

Hoe plant u bloembollen 

Als u de plek voor de bollen kiest, probeer dan goed voor te stellen hoe het er in het voorjaar of in de zomer uit gaat zien. Op het zakje staan de kleur, bloeitijd en hoogte van de soort, en vaak ook de plantdiepte en plantafstand.

  1. Plant de bollen in groepjes of verdeel ze willekeurig over de border of een plantvak.
  2. Met een plantschepje of speciale bollenplanter kunt u per bol een plantgat graven.
  3. De bloembol moet ongeveer drie keer zo diep komen te staan als de hoogte van de bol. Een bol van 5 cm hoog komt dus in een gat van 15 cm diep.
  4. Plaats de punt naar boven en de meestal platte kant met wortels naar beneden.
  5. Geef na het planten water. 

TIP Gaat het om bollen die na de bloei weer opgenomen worden, zoals tulpen of Dahlia's, dan is het handig speciale plantschaaltjes te gebruiken. De bollen kunnen dan met schaaltje en al worden opgegraven, u hoeft dan niet naar de bollen te zoeken.

Wanneer voorjaarsbloeiende bloembollen planten

In het najaar, tussen september en december, is het tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten, als voorbereiding op een kleurig voorjaar. Oktober is een ideale maand; dan hebben ook de vroegbloeiende soorten zoals krokussen nog voldoende tijd om uit te lopen in het komende voorjaar. De bloembollen moeten de kans krijgen om voor de vorst valt, wortels aan te maken. Vervolgens hebben ze een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. 

Veel soorten verwilderen, dat betekent dat u ze gewoon in de grond laat zitten en u elk jaar wat meer bloemen mag verwachten. Zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes en blauwe druifjes. Tulpen en hyacinten haalt u na de bloei wel uit de grond en poot u weer in het najaar. Doet u dit niet dan heeft u kans dat ze het jaar erop niet bloeien of steeds minder zullen bloeien. Alleen soorten die zijn gekweekt om meerdere jaren te bloeien of botanische soorten, laat u in de grond laten zitten.

Lees meer over: wat zijn verwilderingsbollen en welke soorten verwilderen

TIP In een border of een perk is het mooi om de bloembollen tussen de vaste planten uit te strooien en ze te planten waar ze neer komen. Dit geeft een heel natuurlijk effect. Bij het selecteren van bloembollen voor de border kunt u letten op de bloeitijd en de bloemkleur. Ook is het prettig als een bloembol niet al te veel blad maakt, of blad dat mooi rechtop groeit. 

Sneeuwklokjes zijn de eerste bloeiers in het nieuwe jaar. Kiest u voor een mix van voorjaarsbloembollen dan heeft u maandenlang bloemen in de tuin. De gemiddelde bloeiperiode van de voorjaarsbollen zijn: 

TIP Plant in een bestaande beplanting 10-15 stuks tulpen per vierkante meter tussen de vaste planten, van de sierui (Allium giganteum) 7-9 stuks.

Voorjaarsbollen - Allium

Wanneer zomerbloeiende bloembollen planten 

In het voorjaar plant of poot u bloembollen en knollen voor bloei vanaf de zomer. De meeste soorten zoals Dahlia, gladiool en lelie zijn vorstgevoelig, dat betekent dat u ze buiten in de volle grond kunt poten na de nachtvorsten, dat is ongeveer vanaf half mei. Plant u zomerbollen vanaf mei direct buiten dan zullen de meeste vanaf de nazomer pas gaan bloeien. Wilt u al eerder bloemen van Dahlia of gladiool in de tuin dan kunt de bollen 'voortrekken' in potten. U plant de zomerbollen dan vanaf ongeveer maart in potgrond in pot, geeft water en zet ze op een warme en lichte plek. Op deze manier zullen de bollen eerder tot bloei komen. Vanaf mei kunt u ze uit de pot halen en buiten uitplanten of met pot en al buiten zetten. Na de bloei haalt u de bollen weer uit de grond en bewaart u ze op een droge en vorstvrije plaats. 

Zomerbloeiende bloembollen zijn leverbaar van januari tot en met mei. Wacht niet te lang met bestellen, dan zijn er al veel uitverkocht. De gemiddelde bloeitijden van de bekendste zomerbollen zijn: 

  • Gladiolen: bloei vanaf de nazomer
  • Leliesbloei van mei tot augustus
  • Dahlia's: bloeien vanaf juli tot de eerste nachtvorsten

TIP Plant voor gespreide bloei elke week, of twee weken, weer wat nieuwe bloembollen of knollen zodat u de bloeiperiode verlengt en u tot in de herfst bloemen in de tuin heeft. 

zomerbollen - Dahlia

Wanneer najaarsbloeiende bloembollen planten

In het najaar als u de voorjaarsbloeiende bloembollen in de grond zet, kunt u ook meteen herfstbollen planten! Handig ezelsbruggetje: de meeste bloembollen en knollen zijn leverbaar in de periode dat u ze kunt planten of poten. 

TIP Bewaar bloembollen en knollen niet te lang, dat komt de kwaliteit niet ten goede. U kunt bloembollen dus niet een jaar bewaren. Poot of plant ze, als u het vergeten bent, alsnog zo snel mogelijk. Wie weet komen ze nog tot bloei en redt u ze zo voor volgend jaar. 

Bloembollen in potten en bakken planten

Plant eens een mooie tulpenmix zoals Tulp 'Triiumph mix’ in royale bloempotten of balkonbakken. Zorg voor gaten in de bodem en bekleed de bak met noppenfolie om vorstschade te voorkomen. Gebruik verse potgrond en vul de pot tot ca. 15 cm onder de rand. Zet de bloembollen met de punt naar boven vrij dicht op elkaar. Vul aan met aarde en beplant de bak eventueel met een wintergroene plant, bijvoorbeel Heuchera of winterviolen.

Bloembollen in pot

Lees meer over: bloembollen in potten.

Wat doe je met bloembollen na de bloei

De bloem kunt u als ze zijn uitgebloeid afknippen, voordat ze zaad gaan aanmaken, dat kost de bol alleen maar nodeloze energie. Wacht wel zo lang mogelijk met rooien of het afknippen van het blad. De bollen halen nog voedingsstoffen uit het blad en slaan hiermee energie op voor bloei volgend jaar. Als het blad geel is verkleurd kunt u het afknippen of de bloembol rooien. Bewaar de bloembollen op een droge plek en laat ze niet geheel uitdrogen. Vindt u het erg lelijk om naar het vergelende blad te kijken, dan kunt u de bollen met loof en al uit de grond halen en even elders bij elkaar in pot of de grond zetten. 

Lees meer over: bloembollen bewaren

Bekijk hier al onze bloembollen of ga direct naar onze voorjaarsbloeiende bloembollen, zomerbloeiende bloembollen of najaarsbloeiende bloembollen