Een prairietuin is geïnspireerd door de beplanting op de Noord-Amerikaanse prairie en bestaat uit planten die rijk bloeien, weinig onderhoud vragen en goed winterhard zijn. Lees hier hoe u zelf aan de slag kunt om een prairietuin te maken. 

Wat is een prairietuin

In een prairietuin staat een natuurlijke ogende en onderhoudsvriendelijke mix van siergrassen en rijkbloeiende vaste planten centraal. De bijzondere plantengemeenschappen van de Noord-Amerikaanse prairies vormen de inspiratie. Veel prairieplanten kennen we al als borderplant. Deze rijk bloeiende vaste planten staan in grote groepen willekeurig verspreid, samen met siergrassen. In een prairieborder hoef je niet te steunen, knippen of te scheuren, het is de bedoeling dat er een evenwicht ontstaat en dat de border jarenlang mooi blijft. Een prairiebeplanting wordt nog specialer als je via smalle paden tussen de planten door kunt lopen.

Zelf een prairiebeplanting maken

Bij het ontwerpen van de beplanting is het belangrijk de juiste combinaties te maken. Buurplanten mogen elkaar bijvoorbeeld niet overwoekeren. Kies sterke vaste planten, die rijk en lang bloeien, stevig zijn en goed winterhard. De planten kunt u mixen zoals in een bloemenweide of meer in groepen planten. Gemiddeld kunt u 5 - 6 planten per vierkante meter aanhouden. Zorg altijd voor een plek in de volle zon en kijk ook naar de grondsoort. Een goede planttijd is het voorjaar of het najaar. Strooi de beplanting af met een 5-8 cm dikke laag lavasteentjes. Zo’n mulchlaag beperkt onkruidgroei en houdt de bodem warm en voldoende vochtig.

Lastig om zelf een beplantingsplan te maken? Kijk dan bij onze kant-en-klare borderpakketten waaronder ook enkele met prairieplanten. 

Een prairietuin onderhouden

Een prairiebeplanting heeft weinig onderhoud nodig. Ongewenste planten zullen de eerste twee tot drie jaren wel regelmatig verwijderd moeten worden. Als de beplanting eenmaal goed aaneengesloten is zal er voor onkruid nauwelijks nog plek zijn. Maai of knip eind februari-begin maart alles af. Water geven en mesten is niet nodig, er blijft vooral veel tijd over om de karaktervolle prairieplanten te bewonderen.

Prairieplanten in een vlinderborder

Mooie en sterke prairieplanten:

 1. Aster
 2. Dropplant, Agastache ‘Black Adder’ en andere Agastache soorten
 3. Duizendblad, Achillea ‘Coronation Gold’ en andere Achillea soorten
 4. Gele zonnehoed, Rudbeckia 
 5. IJzerhard, Verbena bonariensis
 6. Pijpestrootje, Molinia-soorten
 7. Rode zonnehoed, Echinacea purpurea ‘Magnus’
 8. Salie, Salvia nemorosa
 9. Vedergras, Stipa-soorten
 10. Vlambloem, Phlox Paniculata-groep
 11. Zonnekruid, Helenium

Lees ook onze andere tuinontwerptips voor een Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst: Modeste Herwig