Helleborus bloeit al vroeg in het seizoen, sommige al in januari. Helleborus niger, de echte kerstroos wordt zelfs al in de kerstperiode aangeboden! Lees hier welke soorten er zijn voor in uw tuin en hoe u Helleborus verzorgt. 

Er zijn maar weinig vaste planten die in de winterperiode bloeien, daarom zijn kerstrozen heel populair. De bekendste soort is Helleborus niger, met grote witte bloemen op korte stelen. Dit is de echte kerstroos, die veel wordt aangeboden in de kerstperiode. Het is echter niet de sterkste soort voor de tuin.

Helleborus als wintergroene plant

Als wintergroene vaste plant in de tuin wordt vooral Helleborus orientalis gebruikt, ook wel winterroos of nieskruid genoemd. De eerste bloemen verschijnen al eind januari, afhankelijk van het weer. Er zijn veel verschillende vormen verkrijgbaar, met witte, lichtgele, groene, roze of paarse bloemen. Ze zijn vaak fraai gespikkeld en kunnen zelfs dubbel zijn. Ook erg mooi voor de tuin zijn Helleborus purpurascens met paarse bloemen en Helleborus sternii die lichtgroene bloemen heeft met een roze blos. 

Helleborus verzorgen en knippen

Het wintergroene blad van kerstrozen is in de winter meestal niet meer zo mooi. Het zou jammer zijn als de bloemen wegvallen tussen dit blad. Daarom is het aan te raden al het oude blad weg te knippen zodra de eerste bloemknoppen te zien zijn. De bloemen komen dan goed tot hun recht en de vorming van fris nieuw blad wordt bevorderd. Bovendien kan het oude blad ziek zijn. Ruimt u het op dan is er minder kans dat ook het jonge blad ziek wordt. Plant een Helleborus in vruchtbare tuingrond, liefst met wat bladaarde en klei erdoor gemengd. Een plekje in de halfschaduw voldoet het best. Combineer kerstrozen eens met sneeuwklokjes.

Meer mooie winterbloeiers zijn winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' en winterzoet (Chimonanthus praecox). 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.