Moet u uw hortensia snoeien of niet en wanneer dan? Het hangt af van welke hortensia u heeft. Lees hier welke soorten u snoeit en hoe u dit het beste kunt doen.

Alle hortensia’s zijn goed te snoeien als ze te groot worden. Bij sommige soorten worden echter de bloemknoppen door het snoeien verwijderd. Daarom is het handig om te weten welke soorten hortensia u voorzichtig moet snoeien en welke soorten sterk gesnoeid mogen worden. Het gaat hierbij om twee groepen.

Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea serrata, de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout. De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar. Wanneer en hoe hortensia snoeien, zoals onder andere boerenhortensia, klimhortensia en eikenbladhortensia:

  • Knip alleen in het vroege voorjaar de dode bloemen weg en snoei hierbij vlak boven de bovenste nieuwe bloemknoppen.
  • Als de struik te groot wordt, knip dan de helft van de takken helemaal weg en het volgende jaar de andere helft. Zo kunt u toch nog van bloemen genieten.
  • Snoei de klimhortensia direct na de bloei terug, maar laat een deel van de jonge twijgen zitten.

Boerenhortensia snoeien

Hortensia die u wel snoeit: eenjarig hout

De soorten Amerikaanse hortensia (Hydrangea arborescens) waaronder de bekende 'Annabelle' en de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) bloeien op eenjarig hout. De bloemknoppen worden gevormd op takjes die in het voorjaar groeien. Wanneer en hoe hortensia 'Annabelle' en de pluimhortensia snoeien: 

  • Knip bij de hortensia Hydrangea arborescens en Hydrangea paniculata alle takken jaarlijks in het vroege voorjaar sterk terug.
  • De hortensia zal hetzelfde jaar alweer bloeien, en dankzij het snoeien extra rijk.
  • Lees hier meer over het snoeien van de pluimhortensia

Hortensia zonder snoeiregels

Er zijn nieuwe hortensia’s die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia’s en de Endless Summer hortensia’s.

Hortensia verjongen door snoeien

Oude, te dicht gegroeide struiken van de boerenhortensia, de eikenbladhortensia en Hydrangea serrata kunt u door snoeien verjongen:

  • Haal enkele oude takken helemaal weg, snoei ze vlak boven de grond af.
  • Knip een paar gezonde takken iets hoger af, vlak boven een naar buiten wijzende knop. Laat een aantal jonge takken gewoon zitten.
  • Uiteindelijk blijft er een beperkt aantal, wat jongere takken over, zo goed mogelijk over de struik verdeeld.
  • De takken die gesnoeid zijn zullen dit jaar niet bloeien, maar het jaar daarna weer wel.

Lees ook over het planten en verzorgen van uw hortensia’s, bijzondere hortensia soorten en hoe u de blauwe kleur van hortensiabloemen kunt beïnvloeden. Bekijk hier alle hortensia’s in ons assortiment of ga direct naar onze boerenhortensiapluimhortensia of bolhortensia's

Tekst en snoeifoto: Modeste Herwig