Snoei uw haag in april voor de eerste keer. De meeste hagen zullen dan in de zomer nieuwe scheuten vormen en en moeten voor de winter nog een keer geknipt worden. Een goed geknipte haag zorgt voor een fraai winterbeeld. Vergeet ook niet uw haag te bemesten. 

Hagen snoeien

Over het algemeen snoeit of knipt u een haag in april en september. Tussendoor vaker snoeien mag natuurlijk. Met een strakke vorm wordt er bij wintergroene hagen ook voorkomen dat er in de winter te veel sneeuw op de takken blijft liggen. Zo’n zware last kan er zelfs voor zorgen dat takken afbreken, waardoor de vorm van de heg voor een lange tijd wordt aangetast. Gebruik bij het knippen altijd een scherpe en schone heggenschaar. Vaak is de basisvorm van de haag nog goed zichtbaar, knip alleen het jonge schot eraf. Zorg ervoor dat hagen wat taps toelopen, dat betekent dat ze van boven wat smaller zijn en onderaan iets breder; zo komt er overal genoeg licht en zal de haag aan de onderzijde niet kaal worden. Let op bij het snoeien dat u geen broedende vogels stoort. Vogels maken graag een nestje in wintergroene hagen. Meer over:

TIP Een gaaswand met klimop (Hedera) is een goed alternatief voor een haag. Een wand die begroeid is met klimop hoeft nooit breder te worden dan 30-40 cm, en dat is heel wat minder dan een traditionele haag van twee meter hoogte. Afhankelijk van de standplaats kunt u de twijgen van de klimop een of twee keer per jaar met een heggenschaar afknippen.

Verzorgen van een haag

Bij het bemesten van de tuin en verbeteren van de grond worden hagen helaas vaak overgeslagen. Terwijl zij juist optimaal moeten presteren: twee maal per jaar wordt een gedeelte van het blad afgeknipt en ze moeten er altijd maar weer mooi uitzien. Voor een goede groei heeft de haag veel voedsel nodig. Is dat niet aanwezig, dan gaan de wortels op zoek, bijvoorbeeld in de ernaast gelegen border. Verwen de hagen daarom in het najaar eens met een mulchlaag van compost. Spreid direct onder de haag een laag compost uit. Bladaarde vormt ook een geschikte mulchlaag. In het vroege voorjaar kan er nog een gemengde organische mest aan de mulch toegevoegd worden. Zo verzorgt u uw haag optimaal. 

Bekijk hier al onze haagplanten. Of artikelen over snoeien

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.