Een onderhoudsvriendelijke tuin met veel groen kan! Veel mensen zullen uit tijdgebrek aan betegelde tuinen met een randje planten of planten in pot denken. Maar een groene tuin is veel prettiger om naar te kijken, beter voor het milieu én hoeft niet veel werk te zijn. 9 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin. 

Waarom kiezen voor groen

Als we alle tuinen zouden bestraten kan regenwater nog nauwelijks wegzakken in de grond. Wateroverlast is hier een direct gevolg van. Bij hoosbuien blijkt dat riolen de enorme watertoevoer niet aan kunnen en overstromen. Groene tuinen nemen water op en kunnen, vooral in steden, zo een groot verschil maken. 
De onderzoeken vliegen ons de laatste jaren om de oren; groen is echt gezond. Het is zelfs zo dat in Engeland mensen op doktersadvies gaan tuinieren! Ook in Nederland bewijst onderzoek dat een groene omgeving een gunstig effect heeft op de gezondheid. 
Laten we bovendien het nut van een groene tuin voor het dierenleven niet vergeten.

Bent u bang dat een groene tuin u veel tijd kost? Dat hoeft niet. Met deze tips zorgt u voor een onderhoudsvriendelijke tuin die u niet boven het hoofd groeit.

9 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

1. Overzichtelijk ontwerp

Zorg voor een duidelijke indeling in de tuin. Een mooie vuistregel voor een tuinontwerp is een derde deel verharding en tweede derde groen. Als u een overzichtelijke tuin heeft, kunt u het werk makkelijker verdelen. Grote elementen vragen minder werk, dan veel kleine potten en stukjes beplanting. Lees hier ons blog over het maken van een tuinontwerp.

2. Grote groepen

Grote groepen van dezelfde beplanting scheelt veel werk. Gaat u planten weven, wat wel een mooie natuurlijke uitstraling heeft, dan moet u elk plantje afzonderlijk onderhouden. Maakt u grote groepen van dezelfde planten die u selecteert op een lange bloeitijd of sierwaarde dan bent u sneller klaar. Siergras is bijvoorbeeld makkelijk in onderhoud – u snoeit het in het vroege voorjaar allemaal kort – en is lang mooi. Lees hier ons blog over het aanleggen van een border met grote groepen vaste planten

TIP een kant-en-kaar borderpakket met onderhoudsvriendelijke planten in 3 en 4,5 m2, inclusief beplantingsplan!

3. Bodembedekkers

Maak gebruik van bodembedekkers en laat geen stukje aarde onbenut. Zodra de grond is bedekt, zal er op die plek weinig onkruid groeien. Bodembedekkers groeien daarnaast mooi rondom een boom, zo heeft u dubbel plezier van hetzelfde stukje grond. Tussen nieuwe aanplant kunt u (tijdelijk) een mulchlaag van houtsnippers strooien om onkruid tegen te gaan en u wacht totdat de planten zijn volgroeid. Lees hier ons blog over het onderhoud van bodembedekkers.

4. Groenblijvers

Zorg dat u wintergroene planten, heesters en bomen in uw tuin heeft. Deze zorgen voor kleur, kunnen ontwerplijnen benadrukken en bieden schuilgelegenheid voor vogels. Bovendien vallen het blad of de naalden niet uit, waardoor u geen blad hoeft op te ruimen. Wilt u een makkelijke groenblijvende haag denk dan eens aan een trellisscherm met klimop (Hedera). Kies ook voor groen dat niet te hard groeit, dat beperkt het onderhoud. Kies dus eerder voor een taxus dan voor een liguster.

5. Bestrating

Tegels slaan groen uit en onkruid groeit in de voegen. Tegenwoordig is er gelukkig onderhoudsvriendelijke bestrating die groene aanslag tegen gaat of u kunt bestaande tegels impregneren. Maak gebruik van speciale voegmortel waar onkruid niet in kan kiemen maar die wel waterdoorlatend is. Anti-worteldoek onder bestrating helpt vooral tegen opkomende wortels en minder tegen onkruid. Onkruid komt vaak aanwaaien en kiemt waar het neerkomt. Lees hier hoe u groene aanslag verwijdert van bestrating.

6. Opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen ervoor dat stenen en grind niet ‘weglopen’ en de graskantjes (let op dat een gazon relatief veel onderhoud vraagt) niet steeds afgestoken hoeven te worden. Bovendien kunt u hiermee de lijnen in een tuinontwerp versterken. 

7. Vaste planten en verwilderingsbollen

Kies eerder voor vaste planten die elk jaar terugkomen en makkelijk in onderhoud zijn, dan voor eenjarigen en zaaigoed. Daarnaast zijn er prachtige voorjaarsbloeiende bloembollen die verwilderen en u dus niet elk jaar uit de grond hoeft te halen. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes, krokus, botanische tulpen, blauwe druifjes en sierui.

8. Weinig potten

Planten in pot zijn prachtig op het terras, toch vragen ze meer onderhoud dan planten in de volle grond. U moet opletten dat de grond niet uitdroogt en regelmatig zelf water geven, ze bemesten en overpotten of voorzien van nieuwe potgrond. Klusjes die elk jaar terugkomen. Hoe u het onderhoud van planten in potten beperkt leest u hier.

9. Ga voor een grindtuin

Een grindtuin is even wat werk om aan te leggen, maar vraagt in de loop van de tijd steeds minder onderhoud. Nu er steeds meer extreme weersomstandigheden zijn ideaal; een grindtuin is waterdoorlatend bij regenbuien, maar omdat het vaak aangelegd wordt op droge grond met prairieplanten ook bestand tegen droogte. Lees ons blog over het aanleggen van een grindtuin

Heeft u nog een tip? Laat het ons weten in de reacties onderaan.

Tekst: Lilian Korteweg