Niets is zo verrassend in de tuin als onverwacht een zoete bloemengeur opvangen. Dat geldt zeker voor de winterperiode. We stellen hier de geurigste winterbloeiers aan u voor. Vaak parfumeert de bloemengeur de hele tuin, soms is het nodig even uw neus in de bloem te steken.

Bloemengeur maakt de wintertuin heel speciaal. Een heel opvallende winterbloeier is de toverhazelaar (Hamamelis), er zijn rassen met gele, oranje of rode bloemen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur, die al op grote afstand te ruiken is. Een andere geurige winterbloeier is de zoete buxus (Sarcococca), dit wintergroene struikje bloeit al in februari en verspreidt een zoete geur. De naam winterzoet past uitstekend bij Chimonanthus, de lichtgele bloemen geuren zoet en openen zich in een milde winter al in januari. Een andere vrij onbekende februaribloeier is de witte forsythia, Abeliophyllum distichum. De kleine witte bloemen geuren heerlijk en verschijnen van februari tot april. Het blad verkleurt in de herfst paars.

  1. Abeliophyllum. Een vrij onbekende februaribloeier, de kleine witte bloemen van de witte forsythia geuren heerlijk en verschijnen van februari tot april.
  2. Chimonanthus. De lichtgele bloemen van winterzoet geuren inderdaad erg zoet. Ze openen zich in een milde winter al in januari.
  3. Daphne ‘Perfume Princess’. Dit wintergroene peperboompje verdient haar naam zeker, de heel licht roze bloemen geuren fantastisch.
  4. Hamamelis. De bloemen van de toverhazelaar verspreiden een heerlijke geur, dit is een van de sterkst geurende winterbloeiers. De geelbloeiende ‘Arnold Promise’ is zeker aan te raden.
  5. Lonicera fragrantissima. Deze struikkamperfoelie bloeit ’s winters met kleine witte bloemen die sterk geuren.
  6. Mahonia. De gele bloemen van de wintergroene mahoniestruik staan in opstaande bloemtrossen en geuren kruidig.
  7. Sarcococca. De zoete buxus is een wintergroen struikje dat misschien niet zo opvalt, maar wel tijdens de bloei in februari-maart. De kleine witte bloemen verspreiden een zoete geur.
  8. Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’. Een compacte wintergroene struik, bloeit vanaf eind maart met lichtgroene bloemen. Zoals de naam al aangeeft verspreiden ze een heerlijke geur.
  9. Viburnum bodnantense. Deze sneeuwbal bloeit op kale takken en geurt opvallend. U kunt kiezen uit de zalmroze ‘Dawn’ en de iets feller roze ‘Charles Lamont’.
  10. Viola odorata. Het Maarts viooltje bloeit inderdaad al vanaf maart, u moet even op de knieën om de heerlijke geur te ervaren. Of pluk een paar bloempjes voor op de vaas.

Ook interessant: winterbloeiende planten

Toverhazelaar

Winterbloeiende sneeuwbal

Een andere struik die in december opvalt is de sneeuwbal Viburnum bodnantense (zie foto bovenaan). De heerlijk geurende, zachtroze bloemen zitten in dichte trosjes. Ze verschijnen vaak al eind november aan de kale takken. Vibrunum bodnantense ‘Dawn’ is een bekend ras, Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ is misschien nog net iets mooier. De hoogte is na tien jaar ongeveer twee meter. Snoeien is niet nodig, wilt u toch wat takken afknippen doe dit dan in april-mei. Plaats deze bladverliezende struik het liefst in de buurt van het tuinpad, bijvoorbeeld in de voortuin. Zo kunt u elke keer als u ’s winters door de tuin loopt genieten van de betoverende bloemengeur. P.S. Wilt u ook vogels verwennen met een eigen gemaakt vetblok in de winter? Het is makkelijk zelf te maken!

TIP Denk ook eens aan geurend blad in de winter. Dit is onder andere te vinden bij de wintergroene Choisya, rozemarijn, lavendel, Myrica gale en Eucalyptus. Door het even tussen uw vingers te wrijven komen er heerlijke geuren vrij.

Bekijk ook de artikelen over geurende winterzoet en toverhazelaar. Ga hier naar al onze winterbloeiers

Tekst: Modeste Herwig. Foto Viburnum: Bloemenbureau Holland