Planten op een dakterras of daktuin moeten tegen een stootje kunnen. Ze krijgen meestal meer wind en zon te verduren en staan in potten en bakken waardoor ze van uw zorgen afhankelijk zijn. Welke planten zijn geschikt en hoe ga je te werk?

Stap 1: belastbaarheid van het dakterras

Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten of je op het dak een terras of tuin kunt aanleggen. Laat dit goed uitzoeken door een professional. Heeft u een dak dat niet intensief te belasten is, en u dus niet op kunt lopen, dan kunt u nog wel een groen dak aanleggen met bijvoorbeeld sedummatten. Hierdoor ziet uw dak er aantrekkelijk uit, isoleert het beter en draagt het bij aan een betere luchtkwaliteit, zeker in bijvoorbeeld steden. In sommige gemeenten kunt u zelfs subsidie krijgen voor een groen dak.

Groen dak

Stap 2: de inrichting van de daktuin

Een beloopbaar intensief dak kunt u gaan inrichten zoals een tuin, alleen heeft u geen grond om in te planten maar bakken. Een boom zal in een grote bak moeten, zo groot dat hij niet bij het eerste het beste zuchtje wind omwaait. Dat betekent stevige potten en bakken. Mooie polyester plantenbakken, geïsoleerd aan de binnenzijde om planten tegen vorstschade te beschermen, vindt u bij plantinbak.nl.

Stap 3: planten voor een daktuin

Welke planten zijn geschikt voor een daktuin? Heeft u een daktuin met heel grote plantenbakken, beschut en in de halfschaduw, dan is de keus enorm en kunt u uit heel veel tuinplanten kiezen. Heeft u echter een dakterras waar de wind vat op heeft en de zon de hele dag op staat dan wordt de keuze beperkter. Natuurlijk kunt u altijd een schutting(deel) of iets dergelijks plaatsen om de ergste wind tegen te gaan, dat is ook voor uzelf wel zo prettig. Een aantal planten die supersterk zijn en goed op een dakterras kunnen zijn:

 1. Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei): deze is zo sterk dat hij zelfs aan de kust waar zoute wind staat gedijt. In klein en groot formaat, als boom, in leivorm en meer.
 2. Bamboe: kies niet voor de hoogste soorten, die waaien uit elkaar. Afgevallen blad komt in de lente weer terug.
 3. Siergrassen: hier geldt hetzelfde voor, kies voor wat compactere soorten zodat ze niet helemaal uit elkaar waaien.
 4. Tuinkruiden: dubbelplezier omdat je er ook van kunt plukken voor in de keuken. Bovendien zijn er vaste kruidenplanten die het hele jaar groen blijven. Denk aan rozemarijn en tijm. Leuk in combinatie met potten met aardbei (Fragaria).
 5. Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen.
 6. Kleine bomen kunnen in pot en worden niet te hoog. Zorg wel dat ze niet kunnen omwaaien. Een grote pot is wel nodig, denk hierbij aan bakken van minstens 70cm hoogte.

Stap 4: hoe kunt u planten in pot planten

Kies voor ruime en diepe bakken en potten en vul deze met planten voor uw dakterras.

 1. Maak gaten onderin de potten, afwatering is namelijk essentieel. Als er te veel water in de bakken blijft staan en de plant, heester of boom continue natte voeten heeft, gaan de wortels rotten. Boor dus gaten onderin de bak.
 2. Om de potten en bakken niet topzwaar te maken en als drainagelaag strooit u een dikke laag hydrokorrels onderin, ongeveer ¼ deel van de pot. Hydrokorrels zijn gemaakt van klei, ze zuigen het water op en laten als ze zijn verzadigd overtollig water door. Doordat ze wat langer vocht vasthouden, droogt de grond minder snel uit.
 3. Meet hoeveel potgrond je vervolgens nodig hebt zodat de plant net zo hoog in de bak komt te staan als deze in zijn plastic pot staat. Houd aan de bovenzijde 2-5 cm ruimte, als gietrand. Vul de bak nu tot die rand aan met potgrond. In potgrond zitten voor de eerste maanden meteen voedingsstoffen voor de plant. 
 4. Is de grond van de plant heel droog, dompel hem dan even, met plastic container en al, in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant hem in de nieuwe bak. Vul aan met potgrond totdat de plant stevig staat.
 5. Geef goed water zodat de potgrond zich vol zuigt.

Stap 5: verzorging van planten in pot

Planten in pot zijn afhankelijk van uw zorgen.

 • Geef regelmatig water, in de zomer bij warm en droog weer zelfs elke dag. 
 • Doe plantenvoeding in het gietwater en geef ze dit gemiddeld eens per week. Door het water geven spoelen de voedingsstoffen uit de grond.
 • Geef zoveel water dat ook de wortels onderin de pot water krijgen en niet alleen de bovenzijde van de grond nat wordt.

Er zijn handige watergeefsystemen voor planten in pot. Dat scheelt veel gieters sjouwen. 

Klik hier voor meer tuininspiratie. Stel uw vraag onderaan dit blog, we geven zo snel mogelijk antwoord!