Is de romantische ‘koningin der bloemen’ jouw favoriete tuinplant? Creëer dan je eigen romantische bloemenparadijs vol geurige en kleurige rozen. Plant alleen rozen bij elkaar of combineer deze prachtige struiken met vaste planten en kleurrijke eenjarigen voor een echte rozentuin.

Rozentuin maken

Rozen zijn mooi in grote groepen, maar er zijn in de border ook mooie combinaties mee te maken. Vooral de doorbloeiende trosrozen en de Engelse rozen (David Austin rozen) zijn heel goed te combineren met vaste planten, eenjarigen en heesters.

De rozenstruiken houden er niet van om helemaal ingesloten te staan, het is dus de kunst om de juiste combinaties te maken. Dit kan door de roos te omringen met lagere planten, zoals het hoornviooltje (Viola cornuta), elfenspoor (Diascia), ooievaarsbek (Geranium), lavendel, Perzische kruisjesplant (Phuopsis) of Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus).

Ook soorten met een hele luchtige groeiwijze kun je goed combineren met rozen, ze werken zich tussen de rozen omhoog zonder ze te hinderen. Heel mooi zijn bijvoorbeeld het Zeeuws knoopje (Astrantia), perzikbladklokje (Campanula persicifolia), eenjarige kattensnor (Cleome), ruit (Thalictrum), kattenkruid (Nepeta) en de violette ijzerhard (Verbena bonariensis).

Een roos op stam is perfect om mee te combineren. Een stamroos neemt aan de onderkant erg weinig ruimte in, er kunnen nog andere rijke bloeiers onder groeien zodat er optimaal van de ruimte gebruik gemaakt wordt. Engelse rozen en klimrozen worden ook op stam gekweekt.

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Rosa 'Orange Climber'

Rozen verzorgen

De belangrijkste eisen die rozen aan hun standplaats stellen zijn voedzame, liefst kalkhoudende grond die goed gedraineerd is en veel zon. De beste planttijd is oktober/november, rozen in pot kun je het hele jaar door planten. Bemest de rozen ’s winters met oude koemest of koemestkorrels, geef in het vroege voorjaar beendermeel of organische mest en bemest in juli met speciale rozenmest. Snoei in de zomer alle uitgebloeide bloemen weg tot op het eerste vijfblad. In maart alle rozen sterk terug snoeien.

Rozentuin - borderpakket

Borderpakketten met rozen

Heb je inspiratie nodig voor je eigen rozentuin? Kijk dan hier voor een romantisch borderpakket met Engelse rozen. Of ga naar alle rozen in ons assortiment. 

Lees hier meer over: rozen planten en verzorgen * rozen snoeien * uitbuigen van rozen voor meer bloei * bottelrozen * roos en Clematis combineren * rozen in de tuin combineren * wilde scheuten bij rozen * rozen voor lastige plekken  * bijzondere rode rozen * bijzondere gele rozen * bijzondere paarse rozen * bijzondere blauwe rozen * bijzondere witte rozen * bijzondere roze rozen