De temperaturen stijgen en alles groeit en bloeit. Dat betekent dat er deze maand veel te doen is in de tuin. In deze tuinkalender de klusjes die u in april kunt doen.

April is een drukke tuinmaand! Alles gaat weer groeien en de eerste bloemen van vaste planten en heesters zijn al te bewonderen. Het is tijd om Buxus en lavendel te verzorgen en zomerbollen te planten. Het gazon kan weer gemaaid en bemest worden.

Tuinkalender april

  • Het voorjaar is een goede tijd om Buxus te planten. Niet al te droge, humusrijke tuingrond zal het beste resultaat geven. Verzorg de Buxus met speciale buxusmest. 
  • Snoei lavendel in april, net voor de groei begint. Knip ongeveer een derde van de scheuten af. Snoei nooit al het blad weg, de struiken zullen anders waarschijnlijk niet meer uitlopen. 
  • Het is tijd om de bolbomen te knotten. Snoei bij dakbomen alle zijtakjes sterk terug. Niet snoeien als het vriest.
  • In april is het tijd om de zomerbollen en -knollen te planten, zoals dahlia’s, lelies en gladiolen. Het is handig om de bollen eerst in een pot met potgrond te planten en ze op een warme plek te zetten. De bollen zullen dan al uit gaan lopen, en hierdoor gaan ze eerder bloeien. 
  • Veel vaste planten hebben steun nodig in de loop van de zomer. Zet daarom nu rijshout tussen de planten, dit is goed vertakt snoeihout. Steek enkele takken stevig in de grond rond de opkomende planten en bind de uiteinden van de takken boven de pol bij elkaar. De plant zal nu tussen de takken doorgroeien, zodat je later niets meer ziet van het steunmateriaal.
  • Maai het gazon in april voor de eerste keer op 5 cm hoogte, de volgende keer 2-2,5 cm voor een siergazon en 4 cm voor een speelgazon. Het is ook weer tijd om het gazon te bemesten.
  • Met een mulchlaag van boomschors, cacaodoppen of compost droogt de grond minder snel uit. Voedingstoffen blijven in de bodem en de mulchlaag onderdrukt bovendien onkruid. Gebruik een mulchlaag bijvoorbeeld in de border, tussen struiken en onder hagen. 
  • Bescherm jonge scheuten van vaste planten tegen nachtvorst door er tijdelijk beschermend materiaal over te leggen.

Bekijk ook onze tuinkalenders voor de maanden januarifebruarimaartmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovember en december.

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant.