Sommige bosranken bloeien al vroeg in het seizoen zoals de Clematis montana. Groenblijvende Clematis, die ook in de winter zijn blad behoudt, bloeien ook vroeg. Alle vroegbloeiende soorten bloeien op hout dat in het vorige jaar is gevormd. Snoei licht bij na de bloei.

Vroegbloeiende Clematis 

De bekendste vroege bosrank is Clematis montana, de lange twijgen zijn werkelijk overladen met witte of roze bloemen. Erg mooi, maar er zijn ook wat minder bekende soorten die een plekje verdienen in de tuin. Bijvoorbeeld Clematis ‘Natascha’ met licht violette bloemen, in het hart lange roze meeldraden. Clematis 'John Paul II’ lijkt hier wel op, nu zijn de bloemen zacht roze. ‘Snow Queen’ is een witte Clematis die al vanaf mei bloeit.

Groenblijvende Clematis 

De wintergroene bosrank-soorten bloeien ook allemaal vroeg. Bijzonder is dat de bloemen een heerlijke zoete geur verspreiden. Clematis armandii bloeit met stervormige witte bloemen, ze verschijnen in overvloed, vaak al vanaf april. Clematis armandii 'Apple Blossom’ is een mooie zachtroze vorm en Clematis armandii 'Snowdrift’ bloeit extra rijk met witte bloemen. Het vrij smalle blad is wintergroen, deze klimmer is dus het hele jaar door decoratief. Zoals de naam al aangeeft is de groenblijvende Clematis 'Early Sensation’ er ook vroeg bij. De groen-witte bloemen zijn vrij klein en stervormig. Het is een langzame groeier, ook geschikt dus voor een kleine tuin. Is er echt weinig plaats probeer dan eens Clematis 'Pixie’, deze fijne klimplant blijft klein en groeit langzaam tot een meter hoog. In mei is deze klimmer bijna helemaal bedekt onder de kleine groengele bloemen. Deze soort is ook heel bijzonder als kruipende bodembedekker.

Clematis planten

Plant groenblijvende Clematis bij voorkeur op een beschutte plek in humusrijke en kalkrijke grond. Een plekje in de volle zon of halfschaduw is prima. De soepele twijgen kunnen zich zelf vasthouden aan een rek, een klimelement of aan de twijgen van een struik.

Clematis snoeien

Alle vroegbloeiende Clematis bloeit op oud hout, de bloemknoppen zijn al in het vorige jaar gevormd. Snoei de lange twijgen na de bloei licht terug, zo worden er nieuwe scheuten gevormd. Verder is er geen snoei nodig.

Bekijk hier alle verschillende bosranken of ga direct naar alle wintergroene Clematis in onze webshop.