Combineer een aantal bijzondere struikjes deze winter voor in de tuin of op het terras! Ze kunnen in pot of in de volle grond, zijn winterhard en hebben allemaal iets extra’s waardoor ze in de koude maanden aantrekkelijk zijn. Welke straalt straks bij u?

Zorg voor wat extra kleur in de tuin met wintergroene struiken of struiken die bessen dragen! Als u er meerdere bij elkaar in pot zet, staat het helemaal feestelijk. Ook voor in de volle grond is het aan te raden altijd een aantal bladhoudende planten in de tuin te zetten, zo is het in de winter niet helemaal kaal en biedt u beschutting aan insecten en vogels. Directplant zet voor u een aantal aantrekkelijke soorten op een rijtje.

TIP voor de winter- en feestmaanden: kies voor meerdere planten van een soort of combineer verschillende soorten voor een mooi geheel. Wilt u snel resultaat? We hebben 5 seizoenspakketten voor u samengesteld met mooie plantencombinaties!

Pernettya en laurier

Groenblijvende winterplanten

 1. Bergthee (Gaultheria procumbens) – laagblijvend en bladhoudend struikje met in de winter rode bessen en in de lente witte bloemetjes. In de herfst verkleurt het blad. Prachtig voor in pot, maar kan ook als bodembedekkend struikje in de volle grond. Kan behoorlijk wat schaduw verdragen.
 2. Heide (Erica of Calluna) – winterheide en struikheide bloeien vlak na elkaar. Prachtig om verschillende struikjes in de tuin of in pot te zetten. Na de bloei ‘scheert’ u de oude bloemetjes af – vroeger deden de schapen op de hei dit, nu pakt u de heggenschaar. Blijft het hele jaar groen.
 3. Laurier (Laurus nobilis) – bijzondere blikvanger is de laurier op stam. Mooi in pot en lekker in het eten als smaakmaker. De blaadjes haal je voordat je gaat eten weer uit het gerecht, ze blijven namelijk hard. Blijft wintergroen, maar is wel matig winterhard. Vooral in pot is het aan te raden de plant te beschermen in een strenge winter. 
 4. Parelbes (Pernettya mucronata) – groenblijvend struikje met in de winter bessen in wit, roze of rood. Zet parelbes in doorlatende grond, of zorg voor drainage gaten in potten buiten.
 5. Sneeuwbal (Viburnum) – er zijn bladhoudende en -verliezende soorten. De meeste soorten bloeien en geven later bessen. Leuk is de Viburnum tinus die twee keer bloeit en daarna bessen geeft in een diepblauwe kleur.
 6. Skimmia – wintergroene heester waarvan de bloemknoppen in de winter al goed zichtbaar zijn. In de lente barsten ze open. Skimmia reevesiana heeft rode bessen vanaf het najaar.
 7. Leucothoe – vooral bijzonder door het mooie verkleurende blad in de herfst en winter. Hoe kouder het is, hoe roder het blad. Het blad blijft de hele winter aan het struikje zitten.
 8. Hemelse bamboe (Nandina) – net als Leucothoe verkleurt het blad prachtig in de herfst. Hoe lichter hij staat, hoe mooier hij verkleurt. Overigens heeft dit bladhoudende struikjes niets met de normale bamboe te maken.
 9. Camellia – de camelia of Japanse roos bloeit als de rest van de tuin nog in winterslaap is. De struik is wintergroen en kan ondanks zijn uiterlijk heel wat kou verdragen. Gaat het heel hard of erg lang vriezen dan kunt u de plant beschermen, vooral in potten zijn planten altijd wat kwetsbaarder dan in de grond.
 10. Kerstroos, winterroos of nieskruid (Helleborus) – bladhoudend en bloeit in de winter in talloze kleuren! Een plekje in de halfschaduw is ideaal.
 11. Hulst (Ilex) - De gewone hulst (Ilex aquifolium) is de bekende struik met glanzend donkergroene, gekartelde bladeren en rode bessen, zoals de Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ of Ilex ‘Alaska’. Er zijn verschillende bontbladige soorten, onder andere de Ilex aquifolium ‘Madama Briot’.
 12. Fijnspar (Picea) of Zilverspar (Abies) – ideaal voor tijdens de feestdagen en mooi wintergroen. Combineer winterplanten eens met een fijnspar, zilverspar, den of een kleine conifeer. Tijdens de feestdagen een lichtje erin en u het is buiten meteen kerst!

winterplanten_blauwe coniferen

Bladverliezende winterplanten

 1. Kornoelje (Cornus) – Deze struik verliest in de winter dan wel zijn blad, maar de takken springen goed in het oog. Vooral de Cornus alba en sanguinea worden aangeplant voor hun felgekleurde takken in de winter. Mooi tegen een wintergroene haag. 
 2. Wilg (Salix) – De wilg is niet bladhoudend, maar de zachte zilverwitte katjes (dat is de bloeivorm van de Salix) in het vroege voorjaar zijn absoluut een aanwinst voor de tuin. In de winter zijn de hangende takken, soms gekronkeld, aantrekkelijk. Leuk is bijvoorbeeld de kleine treurwilg Salix caprea ‘Kilmarnock’ of de Salix caprea ‘Curly Locks’.

winterplanten_wilg

Combineren van winterplanten

Welke planten u ook kiest voor in de winter, als u kleur wilt, kunt u beter meerdere exemplaren bij elkaar zetten voor een mooi effect. Een oneven aantal planten staat natuurlijker dan een even aantal, dus ga voor 3 of 6 stuks. Wat is leuk samen: 

Bergthee – Nandina – Cornus / heide
De hoofdkleuren van deze combinatie zijn rood en geel met een groene basis. Bergthee met rode besjes is vrij klein, hiervan kunt u meerdere exemplaren in één pot zetten (ook hiervoor geldt dat een oneven aantal beter te verdelen is). Nandina komt hierboven uit en heeft een warme herfstkleur. Cornus spreekt met felgekleurde takken en is het hoogst van de drie, bijzonder zijn de geeloranje takken van Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Wil je liever iets bloeiends, dan is heide een mooi alternatief voor Cornus. 

winterplanteb_Bergthee

Laurier – Pernettya – heide / Viburnum
Een groene hoek met wit en roze. Pernettya heeft wit tot roze bessen en is een laag plantje. Zet er meerdere bij elkaar in een pot. Heide is ook laag, maar heeft een heel eigen bloeiwijze met witte of roze bloemetjes, wilt u wat hogers kies dan voor Viburnum. Laurier kunt u in verschillende vormen krijgen, als bol op stam, piramidevorm of u snoeit het struikje zelf in vorm.

winterplanten_Viburnum

Skimmia – Nandina – heide
Rozerood en groen. Skimmia is in verschillende varianten verkrijgbaar, met groene of donkerrode bloemknoppen en zelfs met rode bessen. Gecombineerd met de wat wildere Nandina met rode punten en een roze bloeiende heideplant heb je een mooie variatie aan planten.

winterplanten_Skimmia

Viburnum – Leucothoe – Pernettya
Een lichte hoek met wit en roze en later donkerblauw. Viburnum heeft over de hele struik lichtroze bloemknopppen, later worden dit trosjes donkerblauwe bessen. Leucothoe ‘Rainbow’ en L. ‘Makijaz’ hebben bont blad wat ze in de winter extra kleur geeft. Leuk in combinatie met witte of roze bessen van Pernettya.

Winterplanten_Leucothoe

Meer leuke combinaties:

 • Skimmia – fijnspar – heide
 • Viburnum – zilverspar – Helleborus
 • Conifeer (bijvoorbeeld Juniperus) – hulst – Nandina
 • Heide – Helleborus - Pernettya

Inspiratie nodig voor de wintermaanden? Lees ook onze artikelen met 7 ideeen voor de wintertuin - winterkrans maken - planten voor de wintertuin - groenblijvende heesters - de tuin winterklaar maken

Fotografie: mooiwatplantendoen.nl

Winterplanten groen