Richt een hoek in als wintertuin of plant hier en daar planten die mooi zijn in de winter. Zo zorgt u ervoor dat uw tuin er ook in de winter aantrekkelijk uitziet. 

In de zomer spelen bloemen de hoofdrol in de tuin, het winterbeeld is echter net zo belangrijk in een ontwerp. Van oktober tot april bepalen struiken, bomen en de inmiddels afgestorven vaste planten het beeld. Kijk nu eens kritisch naar het winterbeeld van je tuin. Omdat je de tuin nu bijna in zwart-wit ziet is de structuur extra duidelijk; heel leerzaam. Nu is goed te zien wat u nog kunt verbeteren aan de grote lijnen in het ontwerp. Kan het winterbeeld boeiender worden door er wintergroene heesters, struiken met mooie takken, hagen of planten met een fraai wintersilhouet aan toe te voegen?

Wintertuin inrichten

De planten die mooi zijn in de winter hoeven niet over de hele tuin verdeeld te worden, richt er bijvoorbeeld een speciaal hoekje mee in: de wintertuin. Struiken met gekleurde twijgen, zoals de kornoelje (Cornus alba 'Kesselringii') zijn echte blikvangers. Combineer ze voor een fraai effect met planten die ook in de winter nog overeind staan, zoals het vetkruid (Sedum 'Purple Emperor'), pampasgras (Cortaderia selloana), bamboe of Buxus. Vooral hagen en snoeivormen zullen extra opvallen als de tuin met sneeuw versierd is, hoewel u een dik pak sneeuw beter van uw haag kunt kloppen zodat het niet te zwaar wordt en er gaten in vallen. Ook op wintergroene struiken blijft de sneeuw goed liggen. Met een laagje rijp ziet de tuin er eigenlijk nog sprookjesachtiger uit dan met sneeuw. Allerlei details worden ware kunstwerkjes, zoals de kleine zaaddoosjes van vaste planten, de nerven van een herfstblad of siergrassen die nog overeind staan.

Planten voor in de wintertuin

 1. Duizendblad, Achillea filipendulina
 2. Dropplant, Agastache foeniculum
 3. Kornoelje, Cornus alba ‘Sibirica’
 4. Kronkelhazelaar, Corylus avellana ‘Contorta’
 5. Kaardenbol, Dipsacus sativus
 6. Hortensia, Hydrangea-soorten
 7. Hulst, Ilex aquifolium
 8. Prachtriet, Miscanthus sinensis
 9. Bamboe, Phyllostachys-soorten en Fargesia
 10. Lampenpoetsergras, Pennisetum alopecuroides
 11. Vetkruid, Sedum spectabile

Meer weten over de wintertuin? Lees ook onze seizoensblogs voor meer inspiratie. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.