Zuurstofplanten zorgen ervoor dat vijverwater helder blijft. Lees hier wat u kunt doen om uw vijver helder te krijgen en houden!

Groene vijverplanten die onder water groeien geven veel zuurstof af aan het water. Ze zorgen er voor dat het vijverwater mooi helder blijft en zuurstofplanten horen dus in elke vijver. Daarnaast is het belangrijk dat er een zogenaamd biologisch evenwicht in het water is.

Is er te weinig zuurstof, én ontbreekt het biologisch evenwicht, dan kan het vijverwater groen worden van de algen. Algen groeien alleen in voedselrijk water, daar ligt dus het probleem. Vijverwater moet daarom voedselarm zijn. In kleine vijvers kan het water bovendien in de zomer te warm worden, daar houden algen ook erg van. Zorg in dat geval voor voldoende schaduw of maak de vijver groter.

Helder vijverwater

Kijk eens naar de volgende factoren om een mooie heldere vijver te krijgen:

  • Gebruik veel zuurstofplanten, reken ongeveer 4 bosjes per 1000 liter water.
  • Zorg ervoor dat er geen extra voedsel in het water kan komen: niet teveel vissen (maximaal 10 cm vis per vierkante meter wateroppervlak), vissen pas uitzetten twee maanden na het vullen, niet teveel vissenvoer, geen mest ‘morsen’ in het water.
  • Ent een nieuwe, pas gevulde vijver met bacteriën, te koop in gedroogde en in vloeibare vorm. Herhaal de enting enige malen.
  • Controleer de waterkwaliteit af en toe met behulp van speciale testjes, je kunt dan tijdig ingrijpen

Lees hier meer over helder vijverwater

Aarvederkruid

Algen bestrijden

Is het water al groen van de algen dan kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Installeer een filter om de algen uit het water te halen. Vergeet niet zeer regelmatig (in het begin dagelijks) het filter schoon te maken. Je kunt kiezen voor een mechanisch filter (haalt zwevend vuil uit het water met diverse filtermaterialen) of een biologisch filter (waarin bacteriën de belangrijkste rol spelen).
  • Levende watervlooien zijn dol op algen, je kunt ze kopen bij de dierenwinkel. De vissen zullen de watervlooien op den duur wel opeten.
  • Er moet meer zuurstof in het water komen, gebruik hiervoor een luchtpompje of een oxidator.

Lees hier meer over het aanleggen en onderhouden van een vijver 

De beste zuurstofplanten

Ga direct naar al onze vijverplanten, zuurstofplanten, drijfplanten of waterlelies in het assortiment. 

Tekst en foto bovenaan: Modeste Herwig

Waterwaaier