Kattenkruid (Nepeta) is een sterke vaste plant. Er zijn de laatste tijd veel mooie soorten en cultivars van het kattenkruid op de markt gekomen, die heel goed in de tuin te gebruiken zijn.

Kattenkruid is geschikt voor droge grond. Nepeta groeit bossig en bloeit van juni tot en met september. Geef hem een plekje in de zon of halfschaduw. Voor elke toepassing is een mooi kattenkruid te vinden. 

Soorten kattenkruid (Nepeta)

  • Nepeta (Faassenii-groep)‘Walker’s Low’ is een van de beste, bloeit zeer lang door. Omdat de stengels vaak enigszins op de grond gaan liggen en zich dan weer oprichten is deze Nepeta geschikt om tussen andere planten door te laten groeien.
  • Nepeta grandiflora ‘Bramdean’ is ook prachtig vanwege de donkere bloemkleur. Donker violetblauwe bloemen in dikke kransen en violet getinte kelken. Heel geschikt voor grote groepen.
  • Bij Nepeta ‘Wild Cat’ zijn de bloemen ook donkerder getint, de plant groeit vrij hoog tot 100 cm.
  • Nepeta subsessilis valt op vanwege de grote, violetblauwe bloemen (75-100 cm hoog).
  • Nepeta nervosa heeft violetblauwe bloemen met een witte lip in dikke aarvormige trossen, het blad is groen. De groeikracht is matig, deze soort blijft laag en groeit netjes. Bijzonder voor de rand van een border.
  • Nepeta racemosa ‘Grog’ blijft ook laag en bloeit vrij vroeg, donker violetblauw.

TIP Door kattenkruid na de eerste bloei terug te knippen stimuleer je de herbloei.

Katten en kattenkruid

Katten eten graag van het blad of gaan in de plant liggen. Er zit iets in de plant dat ze heel lekker vinden en waar ze zelfs ‘verslaafd’ aan kunnen raken. Als er katten in de tuin komen die het kattenkruid onweerstaanbaar vinden en de plant beschadigen, is het misschien een beter idee een andere plant te kiezen. Bijvoorbeeld door een klokjesbloem (Campanula), lavendel of glidkruid (Scutellaria). Of kies het kattenkruid Nepeta govaniana met lichtgele bloemen. Het blad geurt naar citroen, en daar houden katten helemaal niet van.
 
TIP Kattenkruid is een goede borderplant. Bij Directplant kunt u kant-en-klare borderpakketten bestellen met kattenkruid. Zoals de zilver en paarse border
 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.