Kornoelje (Cornus) is een geliefde struik voor de tuin met een zeer divers uiterlijk door het jaar heen. In het voorjaar zijn de takken gesierd met bijzondere bloeiwijzen, ’s zomers ontstaan er decoratieve vruchten en in de herfst volgt een vlammende herfstkleur.

De kornoelje (Cornus) is een geliefde struik voor de tuin, die in het voorjaar opvalt vanwege de bijzondere bloeiwijzen en in het najaar door de herfstkleur. Cornus kousa met de grote, witte schutbladen en later fraaie rode vruchtjes is het bekendst. Heel mooi zijn de cultivars ‘China Girl’ en ‘Milky Way’ met extra grote witte schutbladen. Ook Cornus alba ‘Sibirica’ met in de winter opvallende felrode takken wordt veel toegepast. Wilt u genieten van de mooie rode takken knip de struik dan nu sterk terug. Al snel verschijnen er jonge twijgen die fel rood getint zijn. 
 

Bijzondere kornoeljes 

Onder het geslacht Cornus zijn ook soorten die weinig aandacht krijgen, maar zeker net zo mooi zijn als de bekende Cornus kousa

  • Bijvoorbeeld Cornus florida, een struik of kleine boom met een bijna horizontale vertakking. Het is een langzame groeier, bij ons meestal niet hoger dan twee meter. De bloemen zijn omgeven door witte schutbladen, gevolgd door rode vruchten. Cornus florida ‘Cloud Nine’ is een rijke bloeier en heeft een opvallend fraaie herfstkleur. Bij Cornus florida ‘Rainbow’ is het blad geelbont. ‘Rubra’ heeft roze schutbladen. Bij ‘Cherokee Chief’ zijn de schutbladen lichtroze getint. 
  • Reuzenkornoelje, Cornus controversa is een kleine boom waarvan de bijna horizontaal geplaatste takken in ‘etages’ groeien. Cornus controversa ‘Pagoda’ heeft  een rechte, doorgaande hoofdstam en witbont blad, prachtig in een Japanse tuin. Bij ‘Variegata’ is het blad witbont.
  • Zoekt u een ijzersterke bodembedekker kijk dan eens naar de dwergkornoelje Cornus stolonifera ‘Kelsey’. Deze wordt slechts 50 cm hoog en is heel goed te gebruiken in grote groepen. De takken van deze dwergkornoelje hebben ’s winters een opvallende geel-oranje tint. 
  • Cornus alternifolia ‘Argentea’ is een compacte heester met horizontaal afstaande takken en fijn witbont blad.
  • Van Cornus alba zijn een paar mooie cultivars, zoals ‘Elegantissima’ met witbont blad en ‘Gouchaultii’ met geelbont blad. ‘Kesselringii’ heeft zeer donkere, bijna zwarte twijgen.
  • Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ heeft prachtig gekleurde gele tot oranje twijgen in de winterperiode. 

Kornoelje snoeien 

Snoeien is niet altijd nodig, maar kornoeljes verdragen snoei uitstekend. Bij de meeste soorten is een lichte vormsnoei nodig om een goed gevormde struik te krijgen. Dit kan in de winter maar ook prima in de zomerperiode. Gaat het om de gekleurde takken snoei de hele struik dan jaarlijks of om de drie jaar sterk terug in het vroege voorjaar. Jonge scheuten hebben namelijk de felste kleur. 

TIP Als uitzondering binnen het geslacht Cornus is er één vaste plant: de kruipende kornoelje, Cornus canadensis. Dit is een mooie bodembedekker voor de halfschaduw. Witte bloemen en later rode bessen.

Kornoelje (Cornus) kopen, ga naar onze webshop!

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.