Een van de opvallendste bloeiers in juni is de lupine. Lupinus behoort tot de familie van de vlinderbloemigen.

De geurende vlinderbloemen Lupinus staan in zware, cilindrische trossen die wel 50 cm lang kunnen worden. Soms zijn de bloemen tweekleurig, de vlag (bovenste deel) heeft een andere kleur dan de kiel (onderste deel). De bloemen openen zich vanaf eind mei tot in juli, vaak is er nog nabloei. Het lichtgroene, zacht behaarde blad is handvormig, samengesteld uit lancetvormige blaadjes.

Kleurige lupine

Er zijn veel tuinvormen ontstaan. Ze hebben vaak bijzondere bloemkleuren, zoals goed te zien is bij het kleurige mengsel van Lupinus Russel-hybriden. Lupinus ‘My Castle’ is donker rood, Lupinus ‘Noble Maiden’ is wit, Lupinus ‘Chandelier’ en lupine ‘The Governor’ is wit met blauw.

Lupine combineren

De bloemtrossen zijn zowel dankzij de vorm als de kleur prachtig in de border toe te passen en lupines gaan heel goed samen met de meeste andere borderplanten. Kies voor een optimaal effect planten met contrasterende kleuren, zoals de rode Oosterse papaver (Papaver orientale) of bijvoorbeeld een gele baardiris (Iris Germanica-groep) bij blauwpaarse lupine.

De aarvormige bloemtrossen zijn goed te combineren met schermvormige bloemen, zoals die van duizendblad (Achillea) of bolvormige bloeiwijzen zoals bij de sierui (Allium). Maar ook een heel losse bloeiwijze is geslaagd als buur, zoals van klokjesbloemen (Campanula persicifolia), de fijne Gillenia en siergrassen zoals smele (Deschampsia).

De beste plek

Op de juiste plek zijn lupines heel makkelijke en sterke planten. Zorg voor een open, zonnige plek en zure of neutrale, zanderige, niet al te voedzame en goed doorlatende grond. Kalk wordt niet op prijs gesteld en mesten is niet nodig. Zware grond geeft geen goed resultaat. Na de bloemen ontstaan dikke, zacht behaarde peulen. Het is aan te raden deze weg te knippen om de energie van de plant te sparen. Herbloei wordt hierdoor bevorderd.

TIP Lupinus blijft gezond door de pollen om de drie jaar te delen en opnieuw te planten.

Lupine is een vaste plant. Tik in de zoekbalk rechtsboven lupine in en vind zo alle soorten in ons sortiment. 

N.B. Lupine is niet het hele jaar leverbaar. 

Exclusief geschreven voor Directplant.nl door Modeste Herwig.