Onkruid bestrijden kan lastig zijn, tegenwoordig zijn er veel particulieren die azijn gebruiken om het onkruid te lijf te gaan. We kijken hier of dit een goede manier is om van het onkruid af te komen.

Vooral tussen de voegen van klinkers en tegels of in het grind kan het onkruid zich flink uitbreiden. Dat kan heel ergerlijk zijn en al snel krijg je als advies van andere tuiniers om natuurazijn te gebruiken als onkruidbestrijding. Het is goedkoop en makkelijk te verwerken, maar is het ook milieuvriendelijk?

Hoe werkt azijn op planten

Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels. Bovendien blijven de bruine plantenresten gewoon aanwezig, net als bij het overgieten met kokend water.

Wat gebeurt er als je azijn gebruikt tegen onkruid

Helaas is de zeer zure azijn schadelijk voor het milieu, ook in kleine hoeveelheden, zeker in de buurt van water. Allerlei nuttige dieren, zoals bijen, hebben er last van. Het grondwater wordt verontreinigd en het kost veel moeite om de zuren weer uit het grondwater te halen. De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.

TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.

Verwijder het onkruid bij voorkeur regelmatig met de hand, dat is altijd het vriendelijkst voor het milieu. Als je regelmatig onkruid verwijdert, of steeds een klein stukje doet, hoeft het niet veel werk te zijn. 

TIP Onderdruk onkruid met wintergroene bodembedekkers. Deze kruipende planten bedekken de bodem helemaal zodat onkruid minder kans krijgt.

Lees hier meer over: het voorkomen van onkruid

Of bekijk onderstaande video over het verwijderen van onkruid. 

Lees hier meer over: zevenblad verwijderen * haagwinde verwijderen * paardenbloemen verwijderen * brandnetels verwijderen