Een bolboom snoeit u in april. Bolbomen zijn op een stam geënt, zoals de bekende de bolcatalpa, en vormen een ronde kroon. Ze kunnen elk jaar, om het jaar of om de twee jaar sterk gesnoeid worden. Hoe minder vaak u snoeit des te groter wordt de kroon.

Hoe snoeit u een bolboom

De takken van bolbomen worden tot op enkele centimeters bij de stam helemaal verwijderd, de entplaats mag hierbij echter niet beschadigd raken. Deze snoeimethode geldt voor de bolacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera') (zie foto), de bolesdoorn (Acer campestre 'Nanum'), de bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana') en de bolwilg.

Alleen maar inkorten

Er zijn ook bolbomen die zelf een mooi vertakte ronde kroon vormen. Deze worden veel minder sterk gesnoeid. Kort lange takken in tot de gewenste vorm en grootte van de kroon is bereikt. Het gaat om speciale kweekvormen, zoals de bolamberboom (Liquidambar 'Gum Ball'), de bolprunus (Prunus eminens 'Umbraculifera'), de bolmoerbei en de boleik. De bolplataan (Platanus 'Alphen's Globe') hoort ook in dit rijtje, deze kan echter ook geknot worden als de kroon te groot wordt. Snoei de bolprunus bij voorkeur na de bloei, snoeien is echter niet noodzakelijk.

Wanneer snoeien

Begin april is een goede tijd om bolbomen te snoeien. Gebruik een scherpe snoeischaar voor dunne takken en een takkenschaar voor dikkere takken. Een zaagje is handig voor zeer dikke takken.

Bolboom knotten

Van de wilg, els, populier en es kan ook van een niet geënte boom een knotboom met ronde kroon gemaakt worden. Hiervoor wordt een jonge boom getopt, jonge twijgen die het jaar daarna verschijnen vormen de kroon. Na drie jaar wordt de boom geknot: knip alle scheuten terug tot op enkele centimeters van de knot. Scheuten die uit de stam komen worden verwijderd.

Bekijk hier al onze bolbomen in het sortiment. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.