Brandnetels verwijderen uit je tuin is makkelijk. Vergeet je handschoenen niet! Van het onkruid maak je voedzame brandnetelgier voor de planten. Een paar brandnetels laten staan is goed voor vlinders, dus wees niet té netjes. 

In de tuin kan de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens) voorkomen. De grote soort groeit met wortelstokken en kan ruim 2 meter hoog worden, de kleine soort heeft een penwortel en wordt ongeveer een halve meter hoog. Dit onkruid verspreid zich via de wortels en via zaad.

Brandnetels verwijderen

Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei.

Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit. Komt de brandnetel moeilijk los gebruik dan een tuinvork om de lange wortels vrij te maken. Brandnetels hebben op de bladeren en stengels brandharen met daarin een brandend zuur. Komen ze in aanraking met de huid dan kan er veel jeuk of een branderig gevoel ontstaan. Verwijder brandnetels daarom altijd met handschoenen aan. De wortels hebben overigens geen brandhaartjes, zodat je de plant hier ook zonder handschoenen kunt vastpakken.

Lees ook: verwijderen van zevenblad

Waardplant voor vlinders

Brandnetels vormen een belangrijke waardplant voor verschillende vlinders, zoals de dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia. Zij kunnen niet leven zonder de brandnetel. Misschien is er daarom een hoekje in de tuin waar een groepje brandnetels wel mag blijven staan? Van de jonge toppen kun je ook een heerlijke en gezonde kruidenthee of soep maken.

Brandnetels verwijderen

Brandnetelgier

Gebruik brandnetels en ander onkruid zoals heermoes en smeerwortel voor het maken van een voedzame plantengier. Dit is eigenlijk een vloeibare mest. Gebruik ongeveer een kilo verse jonge toppen van deze planten of gebruik 150 gram gedroogde planten en doe ze in een emmer met 10 liter (regen)water. Je kunt 100 gr suiker toevoegen om het gisten te versnellen. Dek af, laat twee weken staan en roer regelmatig om. Het brouwsel gaat gisten (en stinken!). Als de gier niet meer schuimt kun je het zeven en 1:20 verdunnen. Giet wekelijks een scheut plantengier bij de wortels.

Lees hier meer over het verwijderen van onkruid.