Onkruid en groene aanslag kunt u beperken door de juiste ondergrond, voegmortel of tuintegel voor uw bestrating te kiezen. En dat scheelt weer veel tijd aan onderhoud! 

Ondergrond tegen onkruid

Paden en terrassen in de tuin vragen vooral veel onderhoud als er onkruid in de voegen gaat groeien. Ook stenen die veel vocht opnemen zijn bewerkelijk: er groeien algen en mossen op. Het is meer werk bij de aanleg, maar als u bestrating aanbrengt op een ondergrond van gewapend beton hoeft er nooit meer opnieuw gestraat te worden en kan er geen onkruid doorheen groeien. Eenvoudiger is een bestrating op een zandbed waar u gronddoek onder legt, daar komt geen onkruid door.

Voegen schoonhouden

Veel gemak kunt u ook hebben van speciale voegmortel die in de kieren van de bestrating wordt aangebracht. Het gaat om een door lucht uithardende 1-component voegmortel. Dit ziet er fraai uit, bovendien krijgen onkruid en gravende diertjes zoals mieren geen kans tussen de tegels. Het vacuüm verpakte materiaal wordt vanzelf hard als het met de lucht in aanraking komt, maar laat wel water door.

Makkelijke tuintegels

Er zijn gecoate tegels en keramische tuintegels te koop die niet makkelijk vuil worden of algen aantrekken. Denk ook na over het formaat van het bestratingsmateriaal, er zijn nu eenmaal meer kieren in een bestrating van klinkertjes dan in een bestrating van forse terrastegels.

Toch last van groene aanslag? Hier leest u hoe u dit het beste verwijdert.