In de tuin kan de paardenbloem (Taraxacum officinale) voorkomen. Door de stevige wortel kan het een lastig onkruid zijn in borders en in het gazon. Lees hier hoe u paardenbloem kunt verwijderen. 

Het smalle, getande blad van de paardenbloem staat in een vrij platte rozet. Breek je het blad af dan komt er een witte vloeistof uit. In het midden van de bladrozet groeit de holle bloemstengel met daarop een bloemhoofdje met gele lintbloemen. De zaadjes (nootjes) van de paardenbloem hangen aan kleine ‘parachuutjes’ die door de wind door de hele tuin geblazen worden. Wil je dit voorkomen? Knip uitgebloeide bloemen dan af voor het zaad rijp wordt en de mooie pluizenbol ontstaat.

TIP De zonnig gele paardenbloemen zijn een van de eerste bloemen waar bijen en hommels op kunnen vliegen, laat er daarom vooral in het voorjaar enkele staan voor deze nuttige insecten.

Paardenbloemen verwijderen

De paardenbloem groeit met een lange, stevige penwortel, die meestal vrij diep in de grond zit. Als je de plant uit de grond probeert te trekken, breekt de wortel bijna altijd af. Uit het stuk wortel dat blijft zitten groeit dan gewoon weer een nieuwe plant. Daarom is het belangrijk de paardenbloem met wortel en al uit de grond te halen. Gebruik hiervoor een onkruidsteker of een smal schepje. Steek recht naar beneden, langs de wortel en wip de plant dan op zodat de hele wortel meekomt.

paardenbloem uitsteken

Paardenbloem in het gazon

Groeit de paardenbloem in het gras? Vul na het uitsteken van de paardenbloem het ontstane kuiltje met tuinaarde en druk stevig aan. Al snel zal het gras er weer overheen groeien. Maak regelmatig even een rondje met de onkruidsteker om de paardenbloemen in het gazon onder de duim te houden.

Gezonde en lekkere paardenbloem

Eigenlijk is de paardenbloem geen onkruid, maar een geneeskruid! Er zitten veel gezonde stoffen in het blad, snipper het jonge blad (molsla) daarom eens door de sla. Het is vooral gezond voor de spijsvertering. De zoete, knapperige bloemblaadjes zijn ook eetbaar en bovendien goed te drogen. Meng ze door een kruidenthee, kruidenboter of kruidenazijn om het mengsel op te fleuren.

Lees hier meer over het verwijderen van onkruid. Of ga direct naar brandnetels verwijderen, zevenblad verwijderen, haagwinde verwijderen