De roos is de meest geliefde en geroemde bloem en heeft een zeer lange geschiedenis. Voor toepassing in de tuin zijn de trosrozen erg mooi. Lees hier wat trosrozen zijn en hoe ze het mooiste kunt aanplanten. 

Wat is een trosroos

Bij deze groep rozen zijn de bloemen wat kleiner, gevuld of halfgevuld en zitten ze in een tros bijeen. De elegante groeiwijze zorgt ervoor dat een trosroos heel goed te combineren is met vaste planten en heesters. De meeste trosrozen bloeien goed door en geven bloemen van juni tot in oktober.

Mooie trosrozen:

Witte trosroos 'Lady Romantica'

Trosrozen aanplanten

Voor een mooi resultaat worden rozenstruiken in borders en plantvakken vaak in groepjes geplant, zet er bij voorkeur drie of vijf per vierkante meter. Trosrozen zijn ook op stam verkrijgbaar, bijvoorbeeld de paarse Rosa ‘Minerva’. Met zo’n bijzondere stamroos creëer je hoogte in de border. Bovendien is er nog meer plek voor bloemen omdat het stammetje op de grond bijna geen ruimte inneemt. Compacte trosrozen zoals Rosa ‘Indiane’ kunnen ook goed in een ruime pot gekweekt worden. De pot moet wel een inhoud hebben van minimaal 20 liter.

Trosrozen combineren

Trosrozen houden er niet van om helemaal ingesloten te staan, het is dus de kunst om in de border de juiste combinaties te maken. Dit kan door de roos te omringen met lage vaste planten, zoals het hoornviooltje (Viola cornuta), elfenspoor (Diascia), Perzische kruisjesplant (Phuopsis) of het Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus). Ook planten met een heel open, luchtige groeiwijze gaan goed samen met rozen. Probeer eens combinaties met ijzerhard (Verbena bonariensis), vlasleeuwenbek (Linaria purpurea) of het oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum).

TIP Geef een trosroos de juiste plek. De belangrijkste eisen die rozen aan hun omgeving stellen zijn voedzame, liefst kalkhoudende grond en veel zon.

Lees hier meer over: rozen planten en verzorgen * rozen snoeien * uitbuigen van rozen voor meer bloei * bottelrozen * roos en Clematis combineren * rozen in de tuin combineren * wilde scheuten bij rozen * rozen voor lastige plekken  * bijzondere rode rozen * bijzondere gele rozen * bijzondere paarse rozen * bijzondere blauwe rozen * bijzondere witte rozen * bijzondere roze rozen

Ga direct naar al onze rozen in het assortiment.