Voor feestdagen of gewoon om de tuin op te vrolijken kunt u een winterkrans met groen uit eigen tuin maken. Hang de krans in uw eigen tuin of geef hem weg als persoonlijk cadeau.

Met een zelfgemaakte krans kan de winterse sfeer in de tuin nog eens benadrukt worden. Zeker als u materiaal uit de tuin gebruikt wordt de krans heel bijzonder, weer eens wat anders dan een kant-en-klare krans en erg leuk om te maken.

Basis voor een krans

Voor een winterkrans kunt u heel goed een kant-en-klare takkenkrans als basis gebruiken. Bekleed de krans met mos, witte berkenschors, takjes en klimop. Dit materiaal kunt u makkelijk met wikkeldraad vastzetten op de krans.

Ook kunt u de krans decoreren met sierappeltjes, wintergroen blad zoals dat van Skimmia, sneeuwbal (Viburnum tinus) en broodboom (Aucuba), coniferengroen, takken van Taxus en dennenappels. De bladeren van de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) zijn ook prachtig dankzij de zilverig behaarde onderkant. 

Thema winterkransen

Kleine kerstballetjes zijn heel geschikt om de krans mee op te vrolijken voor de kerstdagen. Of kies voor vogelvoer zoals vetbollen en slingers van doppinda’s als u de krans buiten op wilt hangen gedurende de winter voor de vogels. Voor Valentijn kunt u een krans in hartvorm maken (gebruik als basis ijzerdraad dat u in vorm buigt en bekleed met takken en groen) en bloeiende takjes van heide, wilgenkatjes toevoegen.

Een winterkrans staat prachtig op de voordeur, het is ook een leuk idee om er de tuintafel mee te versieren en er een kaars (met windlicht) in te zetten.

Decoreren met groen uit de tuin kan elk seizoen. Lees hier over decoreren in de herfst.