Zevenblad is een onkruid dat onder de grond met worteluitlopers door woekert. Hoe je op een milieuvriendelijke manier zevenblad kunt verwijderen en voorkomen lees je hier. 

Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria. Het is echter een van de meest gevreesde onkruiden in de tuin en wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd. De lange, witte wortels zijn lastig te verwijderen, en als ze afbreken groeit er snel weer een nieuwe plant uit. Zo kan zevenblad de mooie borderplanten snel overwoekeren.

Hoe zevenblad verwijderen

De definitief weghalen van zevenblad is een lastige taak. Schoffelen heeft weinig zin omdat deze plant zich ondergronds snel uitbreidt. Elk afgebroken worteltje loopt weer uit. Het is dus belangrijk alle wortels te verwijderen, als er al veel zevenblad in de tuin groeit is dit echter niet te doen.
We geven je hier enkele tips om het zevenblad bestrijden:

  • Is er weinig zevenblad in de tuin gebruik dan een vorkje of een riek en haal zorgvuldig alle wortels uit de grond. 
  • Een rigoureuze oplossing is de grond afdekken met zwart folie. Omdat het zevenblad geen licht meer krijgt sterft de plant af. Dit kan wel twee jaar duren.
  • Bespuit het blad met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel, of gebruik een kwastje. Het middel komt via het blad terecht in de wortels, na enige tijd wordt het blad bruin. Verwijder het blad pas als het bruin is geworden. Het is aan te raden in het vroege voorjaar te spuiten, als het blad net boven de grond komt en andere planten nog niet in de weg staan. Pas het middel toe op een droge dag. Spuit nog eens als jonge scheutjes de kop opsteken. Let op: niet op andere planten spuiten.
  • Pluk het blad van zevenblad regelmatig weg, zo verzwakt de plant. Blijf volhouden, maar het zal niet lukken om de plant op deze manier helemaal weg te krijgen.
  • Plant nog sterkere planten op de plek, om zo het zevenblad onder de duim te houden. Geschikt is bijvoorbeeld de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum.

TIP Gooi tuinafval waar zevenblad in kan zitten nooit op de composthoop. Pas op met stekjes uit andermans tuin, er kan misschien zevenblad mee komen met het gekregen plantje.

Lees meer over: onkruid verwijderen * haagwinde verwijderen

Tekst en foto: Modeste Herwig