Paarse rozen staan symbool voor liefde en genegenheid. Paars is een bijzondere kleur, die goed combineert met andere bloemkleuren in de border. 

Als mengkleur tussen mannelijk rood en vrouwelijk blauw is paars de kleur van de liefde. Een paarse roos staat dus helemaal symbool voor liefde en genegenheid. Geef je iemand een bos paarse rozen dan betekent dit ‘liefde op het eerste gezicht’. De kleur paars is geliefd in bloemenborders en kan eigenlijk met alle andere bloemkleuren gecombineerd worden. Paarse rozen zijn uitstekend te combineren met vaste planten. De roos heeft wel wat lucht en ruimte om zich heen nodig, kies als begeleiders dus luchtige planten zoals Verbena bonariensis of lage soorten zoals Phuopsis stylosa. In het geval van een paarse klimroos is Clematis ‘Huldine’ erg mooi om mee te combineren. Paarse rozen komen extra mooi uit tussen gele bloemen, ook grijsgroen blad is heel geschikt om mee te combineren. Tussen witte bloemen lijkt het paars donkerder, in combinatie met oranje ontstaat een exotisch effect.

Paarse rozen kiezen

Paars is een bijzondere kleur voor een roos. Het is niet makkelijk voor veredelaars om een echt paarse roos te kweken, een paarse roos in uw tuin zal dus zeker de aandacht trekken. Rosa ‘Bluesy’ is een bodembedekkende roos met enkele paarse bloemen, het hartje is wit. Rosa ‘Blue for You’ heeft half gevulde paarse bloemen, licht geurend, ook een goede bodembedekker. Bij Rosa ‘Rhapsody in Blue’ zijn de bloemen ook half gevuld, het hart zit vol gele meeldraden. Ook als klimroos te gebruiken. Rosa ‘Veilchenblau’ is een doorbloeiende klimroos met trossen vol fris paarse bloemen. Al deze paarse rozen bloeien goed door, je kunt bloemen verwachten van juni tot aan de eerste nachtvorsten.

Bekijk direct alle rozen in ons sortiment. 

Foto: Commons Wikimedia/ Spedona van 'Veilchenblau' in de tuinen van Monet, Giverny