Met kerst zijn we natuurlijk allemaal op zoek naar die ene fantastisch gevormde kerstboom voor in huis of de tuin. Wilt u wel eens iets anders dan zijn er ook dennen en sparren ter vervanging van de traditionele spar! En handig, als u bestelt bij Directplant kan uw alternatieve of traditionele kerstboom bij u worden thuisbezorgd.

Alternatieve kerstbomen

Kom origineel voor de dag met een net wat andere kerstboom dan anders! Deze bomen zijn eigenlijk bestemd voor in de tuin, maar kunt u ook (tijdelijk) binnen zetten. Wilt u snel resultaat, kijk dan bij onze seizoenspakketten! We hebben twee kerstpakketten samengesteld die mooi met elkaar combineren. Zo heeft u direct kerst op het terras of in de tuin.

Bijzondere kerstplanten zijn:

 1. Treurden (Pinus wallichiana) - is een prachtige, breed uitgroeiende den met horizontale takken. De lange (tot 18 cm!) hangende naalden maken deze den wel heel bijzonder!
 2. Hemlockspar (Tsuga canadensis) - een brede conifeer die piramidaal omhoog groeit. De uiteinden van de takken van de Hemlockspar hangen sierlijk naar beneden.
 3. Grove den (Pinus sylvestris) - De bruinrode twijgen hebben kortloten, waarop de grote naalden in bundels van twee bijeenstaande naalden staan. Naalden lang en donkergroen, iets gedraaid.
 4. Japanse hanekam (Cryptomeria japonica ‘Cristata’) - Het meest opvallende aan de Japanse hanekam (Cryptomeria jap. 'Cristata') zijn de fraaie kammen die de plant aan het uiteinde van de takken vormt. Deze takken zijn heel decoratief toe te passen in bloemstukken en kerststukjes. In de categorie klein maar fijn!
 5. Sikkelden (Cryptomeria japonica 'Rasen') - is een conifeer met opvallende fraaie gedraaide naalden om de twijgjes. Hoewel de plant tot een smal opgaande boom uitgroeit, kan hij door zijn open vorm ook in stadstuinen worden toegepast.
 6. Noorse blauwspar (Picea pungens ‘Erich Frahm’) - komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is door de blauwe kleur erg populair. In het voorjaar komen de nieuwe scheuten heel fris tot ontwikkeling. In de categorie klein maar fijn!
 7. Treurceder (Cedrus deodara 'Pendula') - is een conifeer met breed treurende takken. De naalden zijn donker blauwgroen van kleur en staan in bundels aan de treurceder. Echt eens wat anders dan anders.
 8. Zuilvormige ceder (Cedrus libani 'Fastigiata’), deze zuilboom blijft smal omhoog groeien met grijsblauwe naalden. Is niet breed, dus kan ook op een kleine plek staan.
 9. Libanonceder (Cedrus libani), breed uitstaande, gewelfde takken. De libanonceder is groen, de atlasceder blauw.(Zie foto bovenaan van Cisca Berenschot, woonwinkel The Loving in Twello).
 10. Himalayaceder (Cedrus deodara) is inheems in de westelijke Himalaya en is daar de Heilige Boom van de Hindoes. Vrij slanke naaldboom met een overhangende top. De naalden zijn spits, dun, zacht, buigzaam en meestal lichtgroen, zelden blauw of grijsgroen. Takken licht afhangend.
 11. Atlasceder (Cedrus libani 'Glauca') - dit is de blauwe cedersoort. De top staat altijd rechtop. De naalden zijn alleenstaand op de lange loten, en staan in bosjes op de korte loten. Ze zijn stijf, spits en blauwgroen tot zilvergrijs.
 12. Hulst (Ilex) – een groenblijvende struik in een piramidale vorm. Een echte kerstplant die prachtig als kerstboom dienst kan doen.

Wat betekent uit de volle grond of planten in pot? In de periode november tot eind maart (het is enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden en kan dus wisselen per seizoen) kunnen coniferen uit de volle grond worden gekocht, deze zijn goedkoper dan in pot gekweekte planten. Afhankelijk van de maat worden coniferen uit de volle grond geleverd met kale wortels of met kluit. Met kale wortels betekent zelf zo snel mogelijk in (een pot) met aarde zetten om uitdroging te voorkomen.

Hulst

Traditionele kerstbomen

Bij Directplant kunt u ook een traditionele kerstboom bestellen die u thuis kunt laten bezorgen! Deze coniferen zet u indien gewenst na de feestdagen in de tuin.

 1. Blauwspar (Picea pungens 'Glauca') - komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is door de blauwe kleur erg populair.
 2. Servische spar (Picea omorika) - een smal piramidaal groeiende conifeer met een regelmatige, iets doorbuigende vertakking en een recht opgaande top. Naalden heldergroen, onderzijde blauwgrijs.
 3. Canadese dwergspar (Picea glauca ‘Conica’) – een mini kerstboom met veel zachte en groene naalden. In de categorie klein maar fijn!
 4. Blauwe Albertaspar (Picea glauca ‘Sander’s Blue’) - een fraaie blauwe dwergspar of mini kerstboom. In de categorie klein maar fijn!
 5. Koreaanse zilverspar (Abies koreana) - de onderkant van de naalden hebben een mooie zilverkleurige glans. Takken bijna haaks op de hoofdstam. Uit de volle grond als kleine kerstboom verkrijgbaar.
 6. Nordmann-spar (Abies nordmanniana) - Nordmann-spar behoort tot het geslacht zilverspar. De naalden zijn zachter dan die van de dennenboom, waarvan de juiste naam eigenlijk sparrenboom is. De bovenkant van de naald is glimmend donkergroen en op de onderkant zitten huidmondjes in twee blauw-witte lengtestrepen.De takken staan in kransen rondom de stam. De zijtakken staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar.

Kerstboom fijnspar

Kerstboom naar binnen en weer naar buiten

De kerstbomen die u bij Directplant bestelt komen direct van de kweker van het land. Wilt u deze met kerst binnen zetten dan is het aan te raden om de boom aan de warme temperatuur binnen te laten wennen.

 • Zet hem eerst in de garage of schuur en verplaats hem langzaam naar binnen.
 • Zet hem niet dichtbij een verwarming, kachel of haard.
 • Geef de boom, die nu in pot staat, ook regelmatig water!

Zo blijft de boom het langste mooi en behoudt hij zijn naalden. Wilt u de boom weer buiten zetten, laat hem dan omgekeerd weer wennen aan de koude buitentemperatuur voordat u hem in de aarde zet.  

Kerstboom bestellen en laten bezorgen

Bestellingen tot en met zondag geplaatst worden vanaf die vrijdag erna bezorgd! Wilt u dus snel genieten van uw kerstboom, bestel dan tijdig. U kunt uw boom thuis laten bezorgen of gratis afhalen bij een van onze afhaalpunten.

Sparren en dennen zijn coniferen. Lees hier meer over welke soorten coniferen er zijn en hoe u ze herkent. Ga naar onze seizoenspakketten met twee kerstpakketten; verschillende combinaties van 3 bijzondere coniferen.