Lavandula stoechas of pluimlavendel wordt ook wel Franse lavendel genoemd en is te herkennen aan het pluimpje bovenop de bloemaar. Pluimlavendel bloeit wat eerder dan gewone lavendel.

De bekendste lavendel is Lavandula angustifolia. De pluimlavendel (Lavandula stoechas), verdient echter ook een plekje in de tuin. Bij deze soort zit er een pluimpje van wat grotere schutblaadjes bovenop het aartje, bedoelt om insecten naar de nectar te lokken.

Soorten Lavandula stoechas

De hele bloeiwijze is paars. Lavandula stoechas ‘Pedunculata’ wordt ook wel vlinderlavendel genoemd, het pluimpje doet aan een vlinder denken. Er zijn nog meer mooie cultivars van de pluimlavendel, zoals ‘Kew Red’ (rozerood), ‘Regal Splendour’ (donker paars) en ‘Snowman’ (wit). De pluimlavendel bloeit vroeger dan de gewone lavendel, de bloemen zijn al vanaf begin juni te verwachten. De groene bladeren hebben niet de typische lavendelgeur, ze geuren eerder naar den.

Verzorging

Pluimlavendel groeit het best op een zonnige plek in normale tuingrond, niet te droog en bij voorkeur aan de zure kant. Gebruik voor pluimlavendel in een pot normale potgrond en laat de kluit niet uitdrogen. Plant Lavandula altijd op een beschutte plek of overwinter het struikje vorstvrij in een pot.

Snoeien van pluimlavendel

Door regelmatig snoeien houdt u een mooi compact struikje dat rijk bloeit. Snoei de hele struik begin april vrij kort terug, ongeveer 15 cm boven de grond. Knip na de bloei de uitgebloeide takjes terug.

Bekijk hier alle lavendel in onze webshop.

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant.