Maak de tuin winterklaar voordat het gaat vriezen. Dat betekent niet dat u alles hoeft op te ruimen, maar er zijn wel tuinklussen die u nu prima kunt doen zodat uw tuin goed de winter doorkomt. 

Het ouderwetse ‘winterklaar maken’ was vroeger vooral bedoeld om de tuin er in de winter netjes uit te laten zien. Alle vaste planten afknippen en de tuin afstrooien met turfmolm is echter niet meer van deze tijd. Veel vaste planten zijn juist nog prachtig in de winter. De afgestorven stengels zorgen voor een fraai wintersilhouet, zeker met een laagje rijp of sneeuw. En een beetje ‘slordig’ is juist goed voor de dierenpopulatie in de tuin: verdorde bladeren en plantenresten zijn belangrijk voor allerlei nuttige diertjes. Maar er zijn zeker wel tuinklussen die u het best uit kunt voeren voor het gaat vriezen. 

1. Winterklaar maken van borders

Laat de vaste planten in borders en perken het liefst zo lang mogelijk staan. Ook al is de bloei niet meer uitbundig, je kunt juist enorm genieten van die laatste bloem van de Dahlia of de Lavatera. Veel soorten vormen decoratieve zaden en vruchten, mooi om te zien en een voedselbron voor vogels en andere nuttige tuindieren. Knip daarom niet meteen alles weg zodra het kouder wordt. Het is natuurlijk wel mogelijk om een deel van de afgestorven vaste planten weg te knippen, zo ziet de border er nog op zijn mooist uit. 

TIP In de herfst kunt u nog nieuwe planten in de border zetten en vaste planten delen. Het is nu ook de tijd om bloembollen te planten. 

2. Eenjarige planten verwijderen

De meeste eenjarigen zijn nu wel uitgebloeid. Het is aan te raden ze voor de eerste nachtvorsten weg te halen, omdat de stengels anders gaan rotten en erg vies worden. Trek de planten er gewoon met wortel en al uit. Op de kale plekken kunnen nu eventueel voorjaarsbollen de grond in. Of plant er winterheide en viooltjes. Ook de planten in de moestuin zijn nu wel over hun hoogtepunt heen, evenals tomaten en andere planten in de kas. U kunt het afval verwerken op de composthoop. 

3. Afgevallen blad

Afgevallen blad is vaak lastig in de tuin, maar het vormt een prima beschermende deken tegen de vorst. De dorre bladeren zijn prima als vorstbescherming te gebruiken in de border. Hark het blad dus liever in de border dan richting de afvalbak. Een laag van afgevallen blad isoleert, voorkomt dat de bodem dichtslaat en is gunstig voor het dierenleven. 

4. Gazon winterklaar

In de herfst kan het gazon voor de laatste keer gemaaid worden. De temperatuur gaat naar beneden dus het gras groeit nu minder snel. Als het heel zacht is in de herfst, kan het nodig zijn om aan het begin van de winter nog eens te maaien. Maar laat het gras liever wat te lang de winter door gaan dan super kort. Knip alle randjes nog even bij. U kunt ook nog wat wortelonkruiden uitsteken. Vang het afgemaaide gras op of hark het af, het is beter als er gedurende de winter niets op het gazon ligt. Is er veel afgevallen blad op het gras terecht gekomen, dan is het wel aan te raden dat er regelmatig af te harken. Een dikke laag blad zorgt voor lichtgebrek, waardoor het gras geel kan worden. Gebruik een grashark of een bladblazer. 

TIP Mesten is niet nodig in de wintermaanden, strooi wel wat kalk op het gazon. 

5. Snoeien als het niet vriest

Zolang het niet vriest is de winter een prima periode om te snoeien. De takken van een boom of struik zijn duidelijker te zien als er geen blad aan zit. Snoei een berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif als ze nog in blad staan, maar zeker voor kerstmis, om ‘bloeden’ van de snoeiwonden te voorkomen. Andere soorten kunnen ook prima in het voorjaar gesnoeid worden. 

TIP Lastig onthouden welke bomen je juist niet moet snoeien als ze geen blad meer hebben? Dit zijn de ABC-bomen: Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuk), maar ook bij Juglans (walnoot), Aesculus (kastanje) en Vitis (druif) komt de sapstroom vroeg op gang en is er kans op 'bloeden'. 

6. Vijver openhouden

Nu de blaadjes gaan vallen is het aan te raden ervoor te zorgen dat ze niet in de vijver komen. Een dikke laag blad op de bodem kan gaan rotten, en dat is niet gunstig voor de waterkwaliteit. Span een net over de vijver om het blad op te vangen. Haal ook afgestorven plantendelen uit het water.

Als het straks echt gaat vriezen is het verstandig te voorkomen dat de vijver helemaal dichtvriest. Dat kan door altijd een wak open te houden in de vijver. Gebruik hiervoor een onderwaterpompje, het water wordt daardoor voldoende in beweging gebracht om in de meeste gevallen een wak open te houden. Let er wel op dat het pompje minimaal 30 cm boven de vijverbodem staat. Zo blijft het relatief warme water onderin onberoerd. Hier overwinteren de vissen, en dat warmere water moet daar blijven. Een drijvende ijsvrijhouder zorgt voor een extra wak, een bos riet transporteert zuurstof naar het water en vangt druk op. 

Filterpompen kunnen ’s winters uitgezet worden, afhankelijk van het soort filter. De pomp van waterelementen en fonteintjes in de vijver kan ook het best worden afgezet. Verwijder al het water uit kleinere waterelementen, zoals een molensteen, potten of een muurspuwertje. In het voorjaar kunt u dan alles weer zonder schade opstarten.

TIP Voor de vissen is eventueel speciaal wintervoer beschikbaar. 

7. Planten beschermen tegen vorst

Sommige tuinplanten zijn niet tegen strenge vorst bestand. Het is daarom aan te raden voordat het hard gaat vriezen winterbescherming aan te brengen. Met windbreekgaas, vliesdoek, een rietmat of met noppenfolie kunnen vorstgevoelige wintergroene planten tegen de ergste koude en tegen de wind beschermd worden. Dat geldt ook voor planten die in een pot of kuip groeien. Dek vaste planten in de border af met een laag blad. Vergeet ook niet om het kwetsbare oculatiepunt van stamrozen tegen de kou te beschermen door er een heuveltje aarde overheen te gooien. Pak een stamroos in met coniferentakken, noppenfolie of een speciale rozenzak. 

8. Kuipplanten naar binnen

Vanaf half oktober kunnen de eerste nachtvorsten verwacht worden, voor die tijd moeten de kuipplanten naar binnen. Zet de planten bij voorkeur in een koele (tussen de 5 en 15 °C) ruimte, zoals een deel van de schuur, een lichte hal, koele serre of bijkeuken. Bladhoudende soorten hebben licht nodig, bladverliezende planten kunnen in een donkere ruimte opgeslagen worden. Knip lange takken eventueel af om ruimte te besparen. Houd de potgrond matig vochtig. Meestal is er geen ideale overwinteringsruimte te vinden, maar sterke soorten overleven het wel. Knip ze in het voorjaar sterk terug, met een goede verzorging groeit uw kuipplant weer uit tot een fraaie plant. 

9. Zomerbollen en -knollen bewaren

Nu het kan gaan vriezen, moet een aantal knol- en bolgewassen uit de grond gehaald worden. Dat geldt voor planten met vorstgevoelige knollen zoals dahlia’s, gladiolen, knolbegonia’s, bloemriet (Canna), maar ook zomerbollen zoals Kaapse hyacint (Galtonia), haaklelie (Crinum) en Eucomis. Bewaar de knollen en bollen in kistjes tussen kranten op een koele, maar beslist vorstvrije plaats. Controleer de knollen regelmatig op uitdrogen en besproei ze zo nodig met de plantenspuit. 

10. Water afsluiten

Als er vorst voorspeld wordt moeten alle waterleidingen in de tuin op tijd afgesloten worden. Laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen bovendien ook helemaal leeglopen om schade door uitzettend ijs te voorkomen. Heeft u los staande sproeiers in de tuin, dan kunt u die nu binnen droog opslaan.

TIP Staan er gieters en potten in de tuin, zet deze dan ondersteboven om te voorkomen dat er water in blijft staan en ze stukvriezen. 

11. Vogels voeren

In de zomer helpen de vogels u door schadelijke insecten uit de tuin te vangen, in een strenge winter hebben ze uw hulp nodig. De winter is voor veel vogels een moeilijke periode omdat er weinig voedsel te vinden is. Er zijn allerlei soorten vogelvoer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten en noten, pinda’s (geen zoute pinda’s), maar ook broodkorsten en appels zijn zeer gewild. Vergeet niet om ook wat op de grond te strooien, bepaalde soorten komen liever niet op de voedertafel of kunnen niet aan een vetbol hangen. 

Lees hier nog meer tips voor de wintertuinOf lees hier meer over dieren in de tuin.