Een Engelse tuin is een liefhebberstuin vol bloemenborders, natuurlijk met rozen, een gazon en zitjes om van dit alles te genieten. Lees hier tips hoe u zelf een Engelse tuin of cottagetuin maakt.  

Engelse tuin

De Engelse tuin of cottagetuin is een romantische, vaak landelijk gelegen liefhebberstuin vol bloemen, als een soort persoonlijk paradijsje bij de woning. Prachtige Engelse tuinen zoals Sissinghurst en Hidcote Manor zijn heel inspirerend als je deze sfeer in je eigen tuin wilt creëren. Ook al heb je geen landgoed achter je huis, met de juiste tuinonderdelen en vooral veel planten ontstaat al snel die romantische Engelse sfeer. Denk aan slingerende paden, een gazon, een met klimrozen overdekte pergola, volop kleurige bloemen en veel gezellige terrassen en zithoekjes.

Engelse border

Een kleurrijke bloemenborder is een belangrijk onderdeel van een Engelse tuin. Het is een strook beplanting, aan de achterzijde afgesloten door een muur, schutting of een strak geknipte haag en aan de voorzijde grenzend aan een gazon. De vorm kan strak zijn of juist organisch. De beplanting is opgebouwd van laag naar hoog, zodat alle planten goed te zien zijn. Meestal is er vooraan een rij van lage planten (eerste rij), in het midden een rij van middelhoge planten (tweede rij) en achteraan een rij van hoge planten (derde rij). Allerlei planten worden door elkaar gebruikt, zoals vaste planten, eenjarige soorten, bolgewassen en heesters. Geurige rozen mogen zeker niet ontbreken. Zet de verschillende soorten in groepen, meestal van drie, vijf of zeven stuks. Grotere groepen zijn ook mogelijk, afhankelijk van de maat van de border. Kleurgebruik is een belangrijk aspect in de Engelse border.

Lees meer over: hoe maak je een beplantingsplan * hoe maak je een tuinontwerp

Engelse tuin met border

TIP Kies voor een Engelse tuin ons kant-en-klaar borderpakket Engelse border met rozen, geïnspireerd op een border in Sissinghurst.

Stappenplan Engelse tuin maken

  1. Maak een lijstje met gewenste tuinonderdelen, zoals terras, bloemenborder, pergola, vijver.
  2. Teken een plattegrond op schaal en verdeel de tuinonderdelen over de ruimte.
  3. Kies de harde materialen, zoals tegels, grind of een schutting.
  4. Kies de planten en houd hierbij rekening met afwisseling in de hoogte, kleur en de bloeitijd. Kijk ook naar de gewenste standplaats.
  5. Teken alles in de op de plattegrond en bepaal hoeveel je nodig hebt.
  6. De aanleg van een Engelse tuin kan het hele jaar door, als het maar niet vriest.

Bekijk al onze tuinontwerptips voor een Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin

Tekst en fotografie: Modeste Herwig