Een grindtuin is ideaal voor een tuin op droge grond. Rondom de juiste planten wordt een laag grind aangebracht waardoor u meteen minder onkruid heeft!

Heeft u een tuin op droge grond, waar ‘gewone’ borderplanten niet goed groeien en het gazon in de zomer bruin wordt, dan is een grindtuin of 'gravel garden' misschien iets voor u. Met de juiste planten ontstaat er een natuurlijk ogende beplanting met subtiele kleurnuances en bescheiden contrasten. Een groot gedeelte van de grond is afgedekt met grind of split; dankzij zo’n mulchlaag wordt voorkomen dat er teveel vocht verdampt. Een grindtuin heeft wel veel zon nodig en er moet sprake zijn van goed doorlatende, vrij arme grond. Dankzij het grind loop je makkelijk tussen de planten door.

Grindtuin aanleggen

Maak de grond plantklaar en verdeel de verschillende planten over de ruimte. Zet de planten niet te dicht op elkaar, zoals in een border, het is juist de bedoeling dat er vrij veel ruimte is tussen de planten en het grind zichtbaar blijft. Door eerst worteldoek op de grond te leggen zal onkruid minder kans krijgen. Regelmatig wieden is echter vooral de eerste jaren wel noodzakelijk in een gravel tuin. Snijd voor elke plant met een scherp mes een kruis in het worteldoek, zet de plant in de grond en geef direct rijkelijk water. Na het inplanten wordt het hele oppervlak bedekt met een mulchlaag van 5-7 centimeter grind of split. Het grind of split zult u af en toe moeten harken om onkruidzaadjes die door de wind worden meegevoerd niet de kans te geven te wortelen. 

Planten voor de gravel garden

De soorten die geschikt zijn voor een gravel garden groeien oorspronkelijk in droge, zonnige gebieden, zoals de landen langs de Middellandse Zee. Veel soorten zijn fijn behaard of hebben een waslaagje op het blad om ze tegen de felle zon en uitdroging te beschermen. Vooral grijsgroene en blauwgroene bladtinten dus. Vaak gaat het om planten die dikke wortels hebben waar extra vocht in opgeslagen kan worden. Ook een aantal siergrassen voelt zich thuis op droge grond, ze geven de gravel garden een natuurlijke uitstraling. Onderstaande planten hebben vaak meerdere variëteiten, gebruik de zoekbalk rechtsboven en vul de naam in om deze te zien. 

 1. Alsem of bijvoet, Artemisia-soorten 
 2. Steentijm, Calamintha nepeta ssp. nepeta
 3. Amerikaanse-sering, Ceanothus-hybriden 
 4. Spoorbloem, Centranthus ruber 
 5. Kogeldistel, Echinops-soorten 
 6. Blauwe distel, Eryngium-soorten 
 7. Wolfsmelk, Euphorbia-soorten 
 8. Zwenkgras, Festuca-soorten 
 9. Lavendel, Lavandula angustifolia
 10. Struiklavatera, Lavatera-hybriden 
 11. Teunisbloem, Oenothera-soorten 
 12. Kattekruid, Nepeta x faassenii
 13. Marjolein, Origanum laevigatum 
 14. Perovskia atriplicifolia
 15. Heiligenbloem, Santolina-soorten 
 16. Kruipend vetkruid, Sedum-soorten 
 17. Ezelsoren, Stachys byzantina
 18. Vedergras, Stipa-soorten 
 19. Palmlelie, Yucca filamentosa
 20. IJzerhard, Verbena bonariensis

Moeilijk kiezen? Wij hebben ook kant-en-klare borderpakketten geschikt voor droge grond: border in grijs en wit voor droge grond • border in roze en blauw voor een zonnige plek • border in roze, paars en grijsgroen • border in wit, roze en geelaccenten voor zandgrond 

Tekst: Modeste Herwig. Foto: Lilian Korteweg/ Chelsea Flower Show 2012, L'Occitane Garden