Ook een kleine tuin kan een groen paradijsje zijn, een fijne buitenruimte waar je graag bent. Hier geven we je tips voor de inrichting van een kleine tuin.

1. Details maken het verschil bij een kleine tuin

Het is niet nodig om in een kleine tuin alleen kleine klinkers en kleine planten te gebruiken, grote tegels en enkele grote planten zien er juist royaal uit. Detaillering is wel belangrijk. Veel detaillering doet elke tuin groter lijken, gewoon omdat er meer te zien is.

2. Tuinonderdelen combineren

Met slim combineren spaar je veel ruimte in een kleine tuin. Maak bijvoorbeeld bankjes aan verhoogde plantvakken, ze nemen veel minder ruimte in dan los meubilair. Door verhoogde vakken blijft er veel ruimte over voor een terras en maak je meer gebruik van de hoogte van de tuin. Maak het kruidentuintje bovenop de ombouw voor de afvalcontainers, vervang de vijver door watergootjes in de bestrating of integreer een zitje in de houtopslag.

3. Doorkijkjes en diagonalen

De diagonale lijn is de langste lijn van de tuin, het is een goed idee om deze lange lijn in het ontwerp op te nemen. Met een lang, smal pad suggereer je diepte. Doorkijkjes werken ook heel goed, bijvoorbeeld via een opening in dwars geplaatste hagen, onder de pergola door of tussen de stammen van een meerstammig boompje. Het doorkijkje kan nog spannender worden door plaatsing van een spiegel. Voor een schutting zorgen liggende planken ervoor dat de tuin langer lijkt. Dat geldt ook voor smalle tegels die in de lengte liggen. Dwars geplaatste hagen zorgen voor een mooie coulisse werking, de tuin is niet in één keer te overzien waardoor je denkt dat hij groter is.

Kleine tuin

4. Ga de hoogte in

Maak ook gebruik van de hoogte en de wanden in je tuin. Met verticaal tuinieren wordt elke tuin groener, zonder dat het extra ruimte inneemt. Plant dus klimplanten tegen de schutting en langs de pergola. Er zijn ook speciale systemen voor verticaal tuinieren, ze bestaan uit zakjes of bakjes waar vaste planten of bijvoorbeeld kruiden in passen.

Meer tips voor het ontwerpen van een kleine tuin

  1. Maak eerst voor een plattegrond op schaal. Meestal wordt voor een kleine tuin schaal 1: 50 en voor details 1: 20 aangehouden. 
  2. Teken een raster op de plattegrond dat aansluit bij de maten van het huis, en borduur voort op dit raster bij het ontwerpen.
  3. Begin niet met details of met de planten, maar bepaal eerst de grote lijnen, de vlakverdeling en hoe de ruimte ingedeeld wordt.
  4. Ronde vormen werken ruimtelijk, dus denk aan een rond gazon of een rond terras.
  5. Niveauverschillen doen de ruimte groter lijken, een klein hoogte verschil geeft al effect
  6. Lichte kleuren werken ruimtelijker dan donkere kleuren maar komen wel meer op je af. Zorg daarom voor donkere kleuren achterin zodat diepte gesuggereerd wordt.

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst: Modeste Herwig