Vijgen worden geassocieerd met mediterrane landen, waar de struik oorspronkelijk vandaan komt. Maar ook in ons klimaat doet de Ficus carica het uitstekend. Het is een zeer decoratieve bladplant, die bovendien eetbare vruchten produceert.

Het grote blad van de vijg is heel decoratief, alleen daarvoor zou je al een Ficus carica in de tuin willen. De vijg laat in het najaar zijn bladeren vallen om in het voorjaar weer uit te lopen. Daarnaast gaat het om de heerlijk zoete sappige vruchten. Bij een wat oudere struik kun je daar jaarlijks in de herfst emmers vol van oogsten. Heerlijk om vers van te snoepen, maar ook goed te verwerken in een taart of als jam. De kleine vijgen groeien in de herfst, ze rijpen het volgende jaar in augustus-september.

Standplaats

Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind. Een kas of een serre is ideaal.  De grond mag aan de droge kant zijn en moet goed afwateren. Een vijgenstruik kan wel vier meter hoog worden en ook een paar meter breed, daar is dus wel ruimte voor nodig. Gelukkig kunt u de sterke vijg ook als leiboom kweken. Alle takken worden dan in een plat vlak geleid, bijvoorbeeld tegen een muur. Zo neemt de Ficus carica bijna geen ruimte in, maar kunt u wel volop vruchten plukken. Een vijg op stam neemt ook veel minder ruimte in en komt mooi uit boven een lagere beplanting, bijvoorbeeld van lavendel of lampenpoetsersgras. Een vijg groeit meestal niet zo goed in een pot, en is dan ook veel gevoeliger voor vorst. Er zijn ook vijgen op een hoge of een lage stam. Een al wat ouder exemplaar is heel bijzonder als solitair in de tuin.

Ook interessant: solitaire, exclusieve planten

Vijgenboom

Zelf vijgen kweken 

Kweek de vijg in vrij arme grond, bemesting is nauwelijks nodig. In rijke grond zal de vijg te snel groeien, de lange, zachte scheuten die dan ontstaan zijn gevoelig voor vorst. Een groei van ongeveer 30 cm per jaar is voldoende.

Op een beschutte plek is teelt in de volle grond mogelijk, Ficus carica kan echter ook als kuipplant gekweekt worden. Strenge winters kunnen een probleem vormen. Niet alle rassen zijn winterhard. Een vijg in pot heeft als voordeel dat deze vorstvrij in de schuur kan overwinteren (niet vergeten af en toe water te geven). De meeste volwassen planten kunnen ongeveer -10 °C vorst verdragen, de vruchten verdragen -5 °C. Wordt het kouder of is er een koude wind uit het noorden of oosten pak de struik dan tijdelijk in met rietmatten, noppenfolie, tuinvlies, of jute en stro.

Het is aan te raden om een benaamde cultivar te kiezen als het u om een rijke oogst aan vruchten gaat. Bij de gewone soort kan het namelijk voorkomen dat de takken nauwelijks vruchten dragen, of de vijgen worden niet rijp. Een van de beste vijgen met heerlijke vruchten is ‘Brown Turkey’. Maar er zijn ook diverse nieuwe tuinvormen met extra lekkere vruchten, zoals ‘Pastiliere’ met blauw-rode vruchten en ‘Violet Dauphine’ met violetbruine vruchten. Of kies voor de bijzondere ‘Ice Crystal’. Het fijn ingesneden blad lijkt op een ijskristal. Deze aparte vijg is ook als stamboompje leverbaar, daar is altijd wel een plekje voor te vinden.

Ook interessant: tips voor een mediterrane tuin

Winterharde vijgen

Kies voor winterharde vijgen die vorst kunnen verdragen. Zoals:

Ook interessant: exotische planten

Snoeien van vijgenboom

Takken terugsnoeien kan eind november/begin december, mits het niet vriest, of eind juni. Het gaat dan vooral om het uitdunnen of verwijderen van takken die in de weg zitten. 

Bekijk al onze vijgenbomen of fruitbomen