Een mediterrane tuin met zonnig getinte muren, grindpaden, een verhoogde vijver met waterval en een exotische beplanting maken de tuin een oase. Een plek waar je het stadsleven kunt ontvluchten. Toscaanse tuinen zijn de inspiratiebron voor zo’n tuinontwerp in Zuid-Europese sfeer. Warme aardetinten, natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en fijn grind vormen de basis. Met de juiste materialen én planten kunt u zelf zo’n mediterrane vakantiesfeer rond uw woning creëren.

Ommuurde patiotuin

Bij een mediterrane tuin denk je al snel aan kleurrijke muren, dus voor het ontwerp is het prachtig om een muur te plaatsen, of een bestaande muur bij het ontwerp te betrekken. Zo’n muur met de juiste kleur kan zelfs het belangrijkste element zijn om de juiste sfeer op te roepen. Er ontstaat dan een echte patiotuin, net als veel tuinen in Zuid-Europa. Tussen de muren warmt de tuin snel op, je zit er heerlijk beschut en uit het zicht. Zo’n warme plek is ook prima voor allerlei subtropische planten, zoals het bloemriet, de olijf en de banaan. 

TIP In een mediterrane tuin hoort ook bewegend water, vanwege het geluid en het verkoelende effect. Water brengt leven in een tuin en zorgt voor reflectie, beweging, geluid en koelte.

Mediterrane beplanting

Om het ontwerp hoogte te geven is het plaatsen van een boom een goed idee, geschikt zijn bijvoorbeeld de zijdeboom (Albizia), Valse Christusdoorn (Gleditsia) of de trompetboom (Catalpa). Een winterharde palm, kurkeik, vijg of een oude olijf passen perfect bij de mediterrane sfeer. Een vijg kan ook tegen de muur geleid worden. Of plaats een pergola voor hoogte in het ontwerp, en laat deze begroeien met klimplanten zoals de passiebloem (Passiflora), geurige Toscaanse jasmijn (Trachelospermum), de druif (Vitis) of de trompetbloem (Campsis). Voor de borders kan een mix gemaakt worden van exotisch ogende planten die bloeien in warme tinten. Fraaie terracotta potten maken het plaatje compleet, vul ze met geurige kruiden zoals lavendel en rozemarijn, of bijvoorbeeld met een grote palmlelie.

Mediterrane tuin

Planten voor de mediterrane tuin

 1. Afrikaanse lelie, Agapanthus-hybriden
 2. Trompetbloem, Campsis radicans (klimplant)
 3. Bloemriet, Canna Indica-groep
 4. Eucalyptus, Eucalyptus gunnii
 5. Bamboe, Fargesia murieliae
 6. Vijg, Ficus carica
 7. Lavendel, Lavandula angustifolia
 8. Oleander, Nerium oleander
 9. Olijf, Olea europaea
 10. Rozemarijn, Rosmarinus officinalis
 11. Palm, Trachycarpus fortunei
 12. IJzerhard, Verbena bonariensis
 13. Druif, Vitis vinifera en V. amurensis (klimplant)
 14. Palmlelie, Yucca filamentosa

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst en foto boven: Modeste Herwig