Met een beetje extra zorg is van elke schaduwtuin een plantenparadijsje te maken. Een tuin in de schaduw hoeft niet eentonig en kleurloos te zijn, in de koele schaduw kunnen juist de mooiste planten groeien.

De eerste reactie op een tuin met veel schaduw is vaak: daar is niets van te maken. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van mooie schaduwtuinen om het tegendeel te bewijzen. Het maakt wel uit hoe zwaar de schaduw is. Onder de altijd groene takken van grote coniferen wil inderdaad bijna niets groeien en ook onder een grote beuk is vaak alleen mos te zien. Maar in de veel lichtere schaduw van bomen met een transparantere kroon kan toch een verrassend groot sortiment vaste planten groeien. Als de schaduw van hoge muren komt zijn er zelfs nog meer mogelijkheden.

Wanneer sprake van een schaduwtuin

Onder schaduw verstaan we minder dan drie uur zon per dag in de zomer of zwaar gefilterd zonlicht.

Lees hier meer over: schaduwplanten

Schaduw door bomen

Hoge bomen zorgen vaak voor veel schaduw. Alleen echte bosplanten kunnen in zo'n ‘bostuin’ groeien. Veel soorten zijn ook wintergroen of hebben grote bladeren, zodat ze zoveel mogelijk licht op kunnen vangen. Bloembollen zorgen voor nog meer kleur. Door de onderste takken van bomen weg te snoeien en de kroon wat uit te dunnen, kun je er voor zorgen dat er meer licht in de tuin komt.

Schaduw door muren

In stadstuinen komt de schaduw meestal van gebouwen of wanden. Ook al komt er nauwelijks zon, toch is zo'n stadstuin een stuk lichter dan een bostuin. Door de muren en de bestrating een lichte kleur te geven lijkt de ruimte groter. Vrolijk de tuin verder op met planten die lichtgekleurd of bont blad hebben. Witte bloemen lichten mooi op in de schaduw.

Schaduwtuin

Droge grond in de schaduw

Schaduw is meestal niet de ergste boosdoener in de schaduwtuin, veel erger is de droge en slechte grond onder bomen of bij muren. Voeg daarom zoveel mogelijk humus (bladaarde, compost) aan de bodem toe. Humus werkt als een spons en houdt water en voedsel beter vast.

Lees hier meer over: planten voor droge grond en schaduw

TIP Dankzij een vast sproeisysteem wordt de lijst van geschikte planten voor een schaduwrijke tuin een stuk langer. Samen met veel humus zorgt voldoende water voor perfecte 'bosgrond'. Bekijk voor een vast systeem eerst goed waar de sproeiers moeten komen, zodat het water overal komt.

Ga direct naar al onze schaduwplanten. Gebruik de filters in de linkerkolom om uw zoekopdracht te verfijnen. Wist u dat we ook een kant en klaar borderpakket hebben voor een schaduwtuin van 3 m2